Теми статей
Обрати теми

Щодо кваліфікування несвоєчасного та неповного оприбуткування готівки

Редакція ПБО
Лист від 05.05.2010 р. № 8795/7/23-7017/538

Щодо кваліфікування несвоєчасного та неповного оприбуткування готівки

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.05.2010 р. № 8795/7/23-7017/538

 

Державна податкова адміністрація України доводить до відома та для використання в роботі роз’яснення з питань оприбуткування готівки, наданого листом Національного банку України від 16.04.2010 р. № 11-110/2010-6116.

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за № 40/10320, визначено порядок ведення касових операцій у національній валюті України підприємствами (підприємцями).

У зазначеному листі роз’яснено, що відповідно до пункту 2.6 Положення уся готівка, яка надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) або використанням розрахункової книжки (далі — РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

У разі якщо готівка

проведена через РРО і у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, однак у день одержання готівкових коштів не проведена по касовій книзі, Національний банк України вважає, що така готівка оприбуткована в касі підприємства несвоєчасно.

У випадку коли готівка

проведена через РРО, зроблений відповідний запис у касовій книзі у день надходження готівки, однак не проведена у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, Національний банк України вважає, що такий випадок може кваліфікуватися як неповне оприбуткування.

У той же час статтею 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» передбачено

штрафну санкцію за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування суб’єктами господарювання у касах готівки.

Державна податкова адміністрація України зобов’язує зазначене роз’яснення Національного банку України довести до відома підпорядкованих підрозділів.

 

Заступник голови Н. Рубан



коментар редакції

Що вважати несвоєчасним або неповним оприбуткуванням готівки?

У листі, що коментується, ДПАУ, спираючись на позицію НБУ, дає відповідь саме на це запитання.

Нагадаємо: відповідно до абз. третього ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 за

неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки застосовується штраф у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Як зазначено в листі, у разі застосування РРО

своєчасним та повним оприбуткуванням слід вважати облік готівкових коштів у повній сумі фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів) із проведенням цієї суми в касовій книзі. Виходячи з цього, стверджується: якщо готівку проведено через РРО та зазначено в КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, але не проведено в день її надходження за касовою книгою, має місце несвоєчасне оприбуткування. Якщо ж готівку проведено через РРО, зроблено відповідний запис у касовій книзі, але немає запису в КОРО, таке порушення слід вважати неповним оприбуткуванням.

Із такими висновками ми погодитися не можемо. Насамперед, викликає заперечення вихідна теза про необхідність відображення отриманої суми готівкових коштів не тільки в КОРО, а й у касовій книзі.

Згідно з п. 1.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 15.12.2004 р. № 637,

касові операції потребують їх відображення у відповідних книгах обліку. У свою чергу, книгами обліку вважаються касова книга, книга обліку доходів та витрат, книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошових коштів або книга обліку розрахункових операцій. Отже, оприбуткуванням готівки, як зазначено в тому ж п. 1.2 Положення № 637, є проведення її обліку в касі на повну суму фактичних надходжень у будь-якій із книг обліку — у касовій книзі, книзі обліку доходів та витрат, книзі обліку розрахункових операцій — залежно від способу розрахунків.

У цілому, аналіз приписів Положення № 637 дозволяє говорити, що під оприбуткуванням готівки слід розуміти її відображення в книгах обліку. При цьому вимога

про повне оприбуткування полягає в необхідності відображення в книзі обліку повної суми отриманих готівкових коштів, про своєчасне — у необхідності відображення таких сум у день їх надходження до каси.

Отже, повертаючись до зроблених у листі НБУ висновків, слід підкреслити, що

в разі використання РРО оприбуткування готівки не потребує додаткового її обліку в касовій книзі (якщо в подальшому ці суми не передаються до каси). Достатньо відображення сум, що надійшли, у КОРО на підставі Z-звітів. Таку позицію підтримують і суди (див. постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 11.03.2009 р. № 4/36, ухвалу ВАСУ від 11.03.2010 р. № К-19595/08), підкреслюючи, що законодавство розмежовує способи оприбуткування готівки залежно від порядку проведення готівкових розрахунків. Проведення обліку готівкових коштів у касовій книзі є обов’язковою умовою при оформленні готівкових розрахунків касовими ордерами. Водночас при проведенні готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки вважатиметься її відображення в КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО.

Тепер кілька слів про наслідки відсутності запису про отриману готівку в КОРО. На наш погляд, у цьому випадку порушення дійсно є. Однак відсутність такого запису слід кваліфікувати не як неповне оприбуткування (як це пропонує ДПАУ), а в цілому як неоприбуткування. Більше того, таке порушення загрожуватиме не лише п’ятикратним штрафом за неоприбуткування, а й штрафом у розмірі 340 грн., який передбачено п. 3 ст. 17 Закону про РРО за невикористання КОРО (див., наприклад, постанови Донецького окружного адмінсуду від 04.03.2010 р. у справі № 2а-1112/10/0570, Одеського апеляційного адмінсуду від 15.07.2009 р. у справі № 22-а-5487/08).

Та в цій ситуації на допомогу суб’єктам господарювання може прийти судова практика: є окремі позитивні для них рішення судів, посиланнями на які можна спробувати переконати перевіряючих у своїй правоті. Так, в ухвалі Київського апеляційного адмінсуду від 10.03.2010 р. у справі № 2-а-13509/08 суд виходив з того, що тільки відсутність запису в КОРО не може розцінюватися як свідоцтво неоприбуткування готівки за умови наявності фіскальних звітних чеків та їх зберігання в КОРО.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі