Теми статей
Обрати теми

Щодо внесків до ПФУ представництвами іноземних підприємств

Редакція ПБО
Лист від 18.03.2010 р. № 4460/03-20

Щодо внесків до ПФУ представництвами іноземних підприємств

Лист Пенсійного фонду України від 18.03.2010 р. № 4460/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування представництвами іноземних підприємств, розташованих на території України, за іноземних громадян і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон). Цим Законом визначається коло осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, платники страхових внесків, порядок нарахування, обчислення та сплати ними страхових внесків.

Відповідно до частини 1 статті 14 та частини 1 статті 15 Закону представництва іноземних підприємств, розташовані на території України, визначені страхувальниками та платниками страхових внесків до Пенсійного фонду України

для громадян України та осіб без громадянства, які працюють в цих представництвах.

Іноземні

громадяни, які працюють в представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом до застрахованих осіб та не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Таким чином, внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 33,2 % та 2 % на заробітну плату вищезазначених осіб

представництвом не нараховуються та не сплачуються.

 

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Пенсійні внески із зарплати іноземців, які працюють
 в іноземних представництвах, не справляються

Пенсійний фонд дав роз’яснення щодо справляння внесків із заробітної плати іноземців, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України.

Річ у тім, що згідно з ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058) представництва іноземних підприємств, розташовані на території України, є страхувальниками тільки для осіб, зазначених у п. 6 ст. 11 Закону № 1058.

У п. 6 ст. 11 Закону № 1058 зазначено громадян України та осіб без громадянства, які працюють, у тому числі, у представництвах іноземних підприємств та організацій, розташованих на території України. Іноземні громадяни, які працюють у представництвах іноземних підприємств та організацій, розташованих на території України, не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Таким чином,

представництва іноземних підприємств, розташованих на території України, зобов’язані нараховувати та утримувати внески до Пенсійного фонду тільки із зарплати громадян України та осіб без громадянства, які в них працюють.

Щодо

іноземців, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, то з їх заробітної плати пенсійні внески не справляються та не сплачуються.

Звертаємо увагу, що водночас заробітна плата іноземців, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, є об’єктом для справляння внесків до Пенсійного фонду (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі