Теми статей
Обрати теми

Щодо зменшення розміру статутного капіталу ТОВ

Редакція ПБО
Лист від 13.04.2010 р. № 4573

Щодо зменшення розміру статутного капіталу ТОВ

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 13.04.2010 р. № 4573

 

Держкомпідприємництво додатково до листа від 24.02.2010 № 2267 щодо рівня, до якого може бути зменшено розмір статутного капіталу у товаристві з обмеженою відповідальністю, повідомляє наступне.

Відповідно до частини першої статті 52 Закону України «Про господарські товариства» у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний (складений) капітал, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної одній мінімальній заробітній платі,

діючій на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

Як вбачається зі статті 144 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), відповідно до статутного капіталу визначається мінімальний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредиторів

. Розмір статутного капіталу товариства не може бути меншим розміру, встановленого законом. Зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після повідомлення в порядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов’язань товариства та відшкодування їм збитків.

Частиною першою статті 8 ЦКУ визначено, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

Згідно із частиною третьою статті 157 ЦКУ зменшення акціонерним товариством статутного капіталу нижче від встановленого законом розміру має наслідком ліквідацію товариства.

При вирішенні питання по суті слід також враховувати, що відповідно до частини третьої статті 5 ЦКУ, якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Враховуючи важливість порушеного питання, Держкомпідприємництво звернулось до Міністерства юстиції України з проханням висловити свою точку зору, на що листом від 01.04.2010 № 3245-0-33-10-19 отримало відповідь.

Позиція Держкомпідприємництва підтверджується, а саме: товариство з обмеженою відповідальністю

може зменшити розмір статутного капіталу до мінімального розміру, який був встановлений законом на момент створення товариства.

Надані цим листом роз’яснення просимо терміново довести до відома державних реєстраторів для врахування та використання у роботі.

 

Заступник голови С. Третьяков



коментар редакції

Мінімальний розмір статутного фонду ТОВ

Кожне господарське товариство повинне мати

статутний фонд, вимоги до мінімального розміру якого встановлюються законодавством. Ця вимога є настільки звичною, що вже давно ніхто не замислюється над метою її запровадження. Якщо все ж пригадати про призначення статутного фонду, то основна його функція — бути мінімальною гарантією платоспроможності госптовариства для його контрагентів.

Щоб ця гарантія не ставала простою формальністю, на госптовариства покладено обов’язок забезпечувати відповідність вартості чистих активів розміру статутного фонду. Про цей обов’язок пам’ятають, напевно, всі АТ і ТОВ, оскільки чинне законодавство як можливий наслідок його невиконання передбачає ліквідацію товариства (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 101).

Так, згідно з ч. 4 ст. 144 Цивільного кодексу України,

якщо після закінчення другого і кожного наступного фінансового року вартість чистих активів ТОВ виявиться менше статутного фонду, товариство зобов’язане оголосити про зменшення свого СФ та зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість чистих активів товариства стає менше визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації.

Аналогічні наслідки невідповідності вартості чистих активів мінімальному розміру статутного фонду, якщо її не буде усунено протягом 10 місяців з дати настання (тобто закінчення фінансового року), передбачено і для акціонерних товариств (ч. 3 ст. 14 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI).

Необхідність у роз’ясненні з боку Держкомпідприємництва, здавалося, знайомих усім положень законодавства, виникла у зв’язку з тим, що з

30.12.2009 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009 р. № 1759-VI вимоги до мінімального розміру статутного фонду для ТОВ було значно зменшено — зі ста мінзарплат до однієї.

Саме зазначеними законодавчими змінами, напевно, й обумовлено запитання: яким мінімальним розміром статутного фонду слід керуватися товариствам з обмеженою відповідальністю, зареєстрованим до 30.12.2009 р.?

Відповідь Держкомпідприємництва —

мінімальний розмір, до якого може бути зменшено статутний фонд ТОВ та з яким необхідно порівнювати вартість чистих активів, визначається на момент створення товариства.

На наш погляд, висновок правильний. Але суб’єкти господарювання, для яких питання стоїть гостро, можуть використовувати такий аргумент, щоб спробувати з його допомогою уникнути загрози ліквідації в разі її виникнення. У ч. 4 ст. 144 ЦКУ, де зазначається, що вартість чистих активів товариства не має бути менше визначеного законом мінімального розміру статутного фонду, а інакше товариство підлягає ліквідації, немає чіткої вказівки, на який момент необхідно визначати такий розмір, — на момент створення товариства чи на момент порівняння з вартістю чистих активів. Оскільки це та величина, з якою порівнюється статутний фонд на момент створення ТОВ, то слід припустити, що і для цілей визначення того, чи додержується ТОВ вимог до вартості чистих активів, також має застосовуватися саме вона. Такий висновок логічний, і ми повністю його підтримуємо. Однак у цьому випадку виникає особлива ситуація: вимоги до чистих активів ТОВ, зареєстрованих до 30.12.2009 р., і до ТОВ, які створюються після цієї дати, відрізняються у 100 разів. Це істотно.

Ліквідація, якщо вона ініціюється уповноваженим державним органом, повинна розглядатися як адміністративно-господарська санкція (скасування державної реєстрації та ліквідація суб’єкта господарювання названо серед адмінгоспсанкцій, перелічених у ст. 239 Господарського кодексу України). Отже, можна говорити про те, що зменшивши вимоги до мінімального розміру статутного фонду, законодавець пом’якшив відповідальність за невиконання вимог до вартості чистих активів. А в тій же ст. 5 Цивільного кодексу України допускається зворотна дія акта цивільного законодавства (яким у цьому випадку можна вважати закон, що знижує вимоги до мінімального розміру статутного фонду ТОВ), якщо він пом’якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі