Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Відмова від 10 % єдиного податку внаслідок перевищення виручки та ПДВ-реєстрація

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відмова від 10 % єдиного податку внаслідок перевищення виручки та ПДВ-реєстрація

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % перевищило граничний річний обсяг виручки (1 млн грн.) та з наступного кварталу переходить на загальну систему оподаткування (стане платником податку на прибуток на загальних підставах). Чи потрібно йому в цьому разі зареєструватися платником ПДВ? Як визначити важливий для ПДВ-реєстрації обсяг оподатковуваних операцій у 300 тис. грн.?

(м. Дніпропетровськ)

 

Так, зареєструватися платником ПДВ у такому разі доведеться.

Особливості цієї перехідної ситуації обумовлено

п. 12 Положення № 79, згідно з яким у разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування з особливим порядком нарахування та сплати ПДВ, відмінним від установленого Законом про ПДВ, особа реєструється платником податку на додану вартість у порядку, визначеному Законом про ПДВ та Положенням № 79.

У цьому випадку підприємство перевищило граничні єдиноподаткові обсяги виручки (1 млн грн.). А отже, воно

підпадає під критерії обов’язкової ПДВ-реєстрації за підставою, обумовленою п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ — у зв’язку з перевищенням оподатковуваних обсягів поставок за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн. У зв’язку з цим уточнимо, що:

— покидаючи лави єдиноподатників, підприємство при розрахунку важливого для ПДВ-реєстрації 300-тисячного порога враховує операції, що відбувалися в нього за останні 12 місяців роботи, тобто включаючи попередній період перебування на спрощеній системі оподаткування без статусу платника ПДВ;

— під оподатковуваними обсягами поставок ДПАУ, нагадаємо, розуміє не тільки операції, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 % і 0 % (

пп. 3.1, 6.2 Закону про ПДВ, за винятком імпортних операцій, які хоча згідно із Законом про ПДВ і є оподатковуваними, але не є «поставкою» і тому до розрахунку оподатковуваних обсягів не включаються), а також і пільгові операції, звільнені від оподаткування (згідно зі ст. 5, 11 Закону про ПДВ). Так, згідно із зайнятою податківцями позицією (узаконеною в формі ПДВ-декларації, в якій «пільговий» рядок 4 включається до рядка 5 — загальний обсяг оподатковуваних операцій) пільгові (звільнені) операції трактуються ДПАУ як оподатковувані. Підтверджується це й у п.п. 5.3.1 Порядку № 166, де пільгові (звільнені) операції також відносяться до оподатковуваних операцій, за якими у платника податків виникає податкове зобов’язання (і де до «не об’єкта» відносяться лише операції з п. 3.2 ст. 3 Закону про ПДВ). Тим самим пільгові операції за своєю суттю розцінюються як оподатковувані операції, які, однак, згідно з чинним законодавством просто звільняються від обкладення ПДВ. До речі, про те, що для ПДВ-реєстрації мають ураховуватися в тому числі і звільнені від оподаткування відповідно до ст. 5 Закону про ПДВ операції, зазначалося й у листі ДПАУ від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26 / № 6701/7/16-1517-26.

Для реєстрації платником ПДВ підприємству слід подати (відіслати) до податкового органу реєстраційну

заяву платника податку на додану вартість (за формою № 1-ПДВ з додатка 1 до Положення № 79 ) у строки, обумовлені п.п. 12.1 Положення № 79. Нагадаємо, що згідно з абзацом «б» цього підпункту юридичні особи, які перевищили на спрощеній системі оподаткування граничні річні обсяги виручки, подають таку заяву в такі строки (залежно від моменту перевищення виручки):

не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу переходу на загальну систему оподаткування — якщо перевищення відбулося в 1-му або 2-му місяці останнього кварталу роботи на єдиному податку;

не пізніше 20-го календарного дня після закінчення останнього кварталу роботи на єдиному податку — якщо перевищення відбулося в 3-му місяці останнього кварталу роботи на єдиному податку.

У 10-денний строк із дня отримання заяви податковий орган зобов’язаний видати заявнику (відправити поштою з повідомленням про вручення) Свідоцтво платника ПДВ (за формою № 2-ПДВ

, додаток 2 до Положення № 79). При цьому датою реєстрації особи платником ПДВ вважається дата внесення запису до Реєстру платників податку на додану вартість, вона вказується у Свідоцтві платника ПДВ. Із моменту ПДВ-реєстрації особа набуває всіх прав платника ПДВ та має право виписувати податкові накладні, формувати податковий кредит, а також вести ПДВ-облік та подавати ПДВ-звітність у порядку, установленому законодавством.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі