Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Помилково не нараховано ПДВ з послуг нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилково не нараховано ПДВ з послуг нерезидента

 

Підприємство помилково в березні не нарахувало (як податковий агент) ПДВ на вартість послуг нерезидента, отриманих на території України. Помилку виявлено та виправлено у квітні через поточну декларацію (у квітневій декларації заповнено «помилковий» рядок 8.1 — з послуг нерезидента донараховано ПДВ). Чи має право підприємство в наступному звітному періоді (травні) включити суму такого ПДВ до податкового кредиту? Який рядок для цього використовувати: рядок 12.4 чи «помилковий» рядок 16.1 декларації?

(м. Харків)

 

Як відомо, існує два способи виправлення помилок (

п. 4.4 Порядку № 166): у поточній декларації та через уточнюючий розрахунок. При цьому слід мати на увазі, що помилки з ПДВ, пов’язані із завищенням податкових зобов’язань, може бути виправлено будь-яким із цих двох способів. А от помилки, пов’язані із заниженням податку (як у ситуації із запитання), можна виправляти в поточній декларації тільки за умови, що помилку було допущено в декларації за попередній період (лист ДПАУ від 15.12.2003 р. № 19470/7/11-1217, у додатку до якого наводяться Методичні рекомендації щодо виправлення платниками помилок, самостійно виявлених ними в податковій декларації з податку на додану вартість). Або ж подібні помилки, що спричинюють заниження податкових зобов’язань, може бути виправлено через уточнюючий розрахунок. Тому в цьому випадку, виправляючи допущену в березні помилку, пов’язану із заниженням податкових зобов’язань, у наступній (квітневій) поточній декларації підприємство вчинило правильно.

Нагадаємо, що за послугами нерезидента, отриманими на митній території України,

право на податковий кредит згідно з п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ виникає на дату сплати податку за зобов’язаннями відповідно до п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ. При цьому, як роз’яснювалося в листі ДПАУ від 17.10.2005 р. № 20667/7/16-1517-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 97, датою сплати податку вважається дата подання до податкового органу декларації з ПДВ, в якій нараховані такі ПДВ-зобов’язання з нерезидентських послуг (отже, право на податковий кредит виникає в наступному після відображення в декларації таких ПДВ-зобов’язань періоді, лист ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27085/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 8). Ураховуючи, що, виправляючи ситуацію, підприємство нарахувало ПДВ-зобов’язання з послуг нерезидента в декларації за квітень, яка при цьому подавалася до податкових органів у травні, саме у травні в підприємства й виникає право на податковий кредит з ПДВ з послуг нерезидента. Для його відображення в декларації з ПДВ передбачено спеціальний рядок 12.4 «послуги, отримані від нерезидента». Його підприємству і слід заповнити в травневій декларації. А от заповнення «помилкового» рядка 16.1 у цьому випадку, на наш погляд, недоречно, оскільки підприємство не виправляє при цьому помилку, пов’язану із заниженням податкового кредиту, а саме формує податковий кредит за нерезидентськими послугами, право на який у нього після донарахування ПДВ-зобов’язань на цей момент щойно, власне, і виникло.

При цьому підставою для віднесення суми ПДВ до податкового кредиту є податкова накладна, виписана підприємством (як податковим агентом) при виникненні ПДВ-зобов’язань з послуг нерезидента самому собі, в якій у рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» при цьому проставляється відмітка «Х» (

п. 8.2 Порядку № 165, лист ДПАУ від 03.03.2006 р. № 3991/7/16-1117). Зауважимо, що, декларуючи податковий кредит, у розділі I Реєстру таку податкову накладну слід відобразити з проставленим у графі 7 «індивідуальний податковий номер» умовним кодом «300000000000» (п. 9.7 Порядку № 244) та зазначенням у графі 6 країни та найменування нерезидента (п. 9.6 Порядку № 244).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі