Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Помилка в номері платника ПДВ — підстава для невизнання декларації?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилка в номері платника ПДВ — підстава для невизнання декларації?

 

Підприємство здало у грудні 2008 року декларацію з ПДВ з неправильно заповненим індивідуальним податковим номером платника ПДВ (описка в одній цифрі). Жодних листів, повідомлень з податкової інспекції підприємство не отримувало. Чи можуть зараз таку звітність не визнати податковою декларацією?

(м. Севастополь)

 

Згідно з

абзацом п’ятим п.п. 4.1.2 Закону № 2181 податкова звітність , отримана контролюючим органом від платника податків як податкова декларація, заповнена ним з порушенням правил, зазначених у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнана таким контролюючим органом як податкова декларація, якщо в ній не зазначені обов’язкові реквізити, вона не підписана відповідними посадовими особами, не скріплена печаткою платника податків. У цьому випадку, якщо контролюючий орган звертається до платника податків з письмовою пропозицією подати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), такий платник податків має право:

— або подати таку нову декларацію з одночасною сплатою відповідного штрафу;

— або оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження.

Законом № 2181

не встановлено самої процедури невизнання декларації та строк, протягом якого податківці повинні визнати подану звітність як податкову декларацію або не визнати її.

Приписи

Закону № 2181 деталізовано в Методичних рекомендаціях щодо централізованого приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України від 31.12.2008 р. № 827 (далі — Методрекомендації № 827). Відповідно до п. 4.5 Методрекомендацій № 827 (див. «Податкова звітність: новий статус «неправильних» податкових декларацій та фільтр від неплатників ПДВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 39, с. 45) структурний підрозділ з приймання податкової звітності у триденний строк із дня отримання звітності (але не пізніше наступного за граничним строком подання декларації дня) направляє платнику податків повідомлення про невизнання податковим органом декларації як податкової із зазначенням підстав та пропозицією подати нову, оформлену належним чином. Пропозиція подати нову декларацію направляється рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається під підпис посадовим особам суб’єкта господарювання (див. лист ДПАУ від 02.12.2008 р. № 24752/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 98, с. 23).

Правило про те, що

граничним строком невизнання звітності податковою декларацією має бути останній день її подання до контролюючого органа, є логічним та обґрунтованим, оскільки саме з цього дня починає спливати строк давності щодо податкових зобов’язань (див. п.п. 15.1.1 Закону № 2181).

В іншому разі, якби податковим органам було надано право приймати рішення про невизнання поданої податкової декларації без обмеження строком або у строк, що спливає пізніше граничного строку подання декларації, це невиправдано звужувало б права платників податків, оскільки момент початку перебігу строку давності за податковими зобов’язаннями повністю залежав би від розсуду податківців.

Із викладеного можемо зробити висновок, що податкова декларація, подана у грудні 2008 року, невизнаною вже бути не може.

На завершення також зауважимо: якщо в майбутньому виникне аналогічна проблема і звітність буде не визнана податковою декларацією через помилку в індивідуальному податковому номері або на підставі іншого неістотного порушення, таку позицію податківців можна намагатися оспорювати в суді, наполягаючи на тому, що підставою для невизнання декларації може бути тільки таке порушення встановленого порядку її заповнення, яке унеможливлює належну обробку даних, унесених до декларації (див., наприклад,

постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 31.07.2008 р. № 9/411). Докладніше про це дивися статтю «Невизнання податкової звітності податковим органом» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 76, с. 34.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі