Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. До виручки підприємця-єдиноподатника включаються не всі надходження

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

До виручки підприємця-єдиноподатника включаються не всі надходження

 

Фізична особа — підприємець є платником єдиного податку. Для розвитку своєї підприємницької діяльності вона внесла на поточний рахунок у банку власні кошти та отримала на підставі договору позики поворотну фінансову допомогу від юридичної особи. Чи включаються такі кошти до обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з метою визначення права перебування суб’єкта господарювання на спрощеній системі оподаткування?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до

ст. 1 Указу № 727 під виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) розуміється сума, фактично одержана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто платники єдиного податку з метою визначення виручки застосовують касовий метод, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) до каси у зв’язку з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг).

У фізичної особи — платника єдиного податку обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік

не повинен перевищувати 500 тис. грн. (див. ст. 1 Указу № 727). У разі порушення цієї вимоги підприємець повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).

Кошти, внесені фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності на поточний рахунок для розвитку власної підприємницької діяльності, а також отримані нею на підставі договору позики (від фізичної або юридичної особи) або за договором кредиту (від банку чи іншої фінансової установи),

не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тому з метою визначення права перебування її на спрощеній системі оподаткування не включаються до граничного обсягу виручки 500 тис. грн.

Підтвердження тому знаходимо в консультації фахівців податкового відомства, опублікованій в тижневику «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2008, № 50, с. 13.

А от до

юридичних осіб працівники податкового відомства ставляться суворіше. Вони вважають, що суми поворотної фінансової допомоги (у тому числі отриманої від фізичних осіб) відображаються у графі 5 «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації» Книги обліку доходів і витрат та включаються до бази обкладення єдиним податком на підставі Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва – юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477 (далі — Порядок № 477). На це вказано, зокрема, у листі ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/15-1317 та в консультаціях, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 10, 23; 2007, № 1 — 2; 2006, № 14; 2004, № 14, 21.

Із такою позицією податківців ми погодитися не можемо. Та й Держкомпідприємництва в

листах від 12.12.2006 р. № 8939, від 13.09.2006 р. № 6645 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 92, від 28.09.2004 р. № 6634 та від 28.10.2004 р. № 7489 зазначає, що поворотна фінансова допомога не включається до бази обкладення єдиним податком, оскільки не відповідає критеріям виручки. Крім того, таку допомогу має бути повернено позикодавцю в повному обсязі, а отже, її не може бути віднесено до доходів платника єдиного податку.

Додатковим аргументом на користь цього висновку є те, що ні

Порядок № 477, ні Порядок № 98 не можуть змінювати підхід до формування бази оподаткування, установлений Указом № 727.

Докладніше з особливостями формування виручки платника єдиного податку можна ознайомитися у статті «

Що включається до виручки єдиноподатника» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 65.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі