Теми статей
Обрати теми

Відпустки. Компенсація за невикористані дні соціальної додаткової відпустки батькам, які мають дітей

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Компенсація за невикористані дні соціальної додаткової відпустки батькам, які мають дітей

 

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 7 грудня 2007 року, звільняється за власним бажанням. Вона має двох дітей до 15 років (дата народження першої дитини — 16.02.2001 р., другої — 11.10.2007 р.). Чи потрібно при звільненні виплачувати їй компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 19 Закону про відпустки жінці, яка працює та має двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, або одному з прийомних батьків надається щорічна додаткова відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП), а за наявності декількох підстав — не більше 17 календарних днів.

Якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на таку відпустку протягом року або декількох попередніх років, то згідно зі ст. 24 Закону про відпустки в разі звільнення йому має бути виплачено компенсацію за всі дні невикористаної додаткової відпустки.

Із положень ст. 19 Закону про відпустки випливає, що правом на додаткову відпустку на дітей може скористатися тільки працююча жінка, яка має двох і більше дітей віком до 15 років.

Отже, за роки перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років жінка не має права на додаткову відпустку на дітей. Це підтверджують фахівці Мінпраці (див. консультацію в газеті «Праця і зарплата», 2008, № 44, с. 19).

Отже, якщо працівниця підприємства відразу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами пішла у відпустку для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку та звільняється за власним бажанням до її закінчення так і не розпочавши виконання своїх посадових обов’язків, вона не має права на додаткову відпустку на дітей, відповідно при звільненні компенсація за невикористані дні такої відпустки їй не виплачується.

При цьому слід пам’ятати, що працівниці має бути виплачено компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі