Теми статей
Обрати теми

Відпустки. Якщо правом на відпустку для догляду за дитиною до трьох років має намір скористатися її батько

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо правом на відпустку для догляду за дитиною до трьох років має намір скористатися її батько

 

Чи може у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку піти працюючий батько дитини? Якщо так, то з якого моменту йому може надаватися відпустка (з дати народження дитини, зазначеної в свідоцтві про народження дитини, або з моменту закінчення листка непрацездатності по вагітності та пологах, виданого матері) і які документи потрібні для надання відпустки та отримання допомоги по догляду за дитиною до трьох років?

(м. Кривий Ріг)

 

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду за дитиною) належить до соціальних відпусток і її надання регулюється нормами

КЗпП та Закону про відпустки.

Відповідно до

ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається жінці за її бажанням після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Ця відпустка може бути використана повністю або частинами батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично здійснюють догляд за дитиною, або особою, яка всиновила або взяла під опіку дитину, та одним із прийомних батьків.

Таким чином, батько дитини має право на відпустку для догляду за дитиною до трьох років, але таке право настає не раніше дати, наступної за датою закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, зазначеної в листку непрацездатності, який було видано матері дитини.

Згідно з

ч. 3 і 4 ст. 20 Закону про відпустки батьку, який здійснює догляд за дитиною замість матері, відпустка для догляду за дитиною надається на підставі:

заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу (навчання) на повний робочий день до закінчення строку цієї відпустки (із зазначенням дати виходу на роботу);

довідки з управління праці та соціального захисту населення за місцем отримання матір’ю дитини допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати) або про те, що така виплата їй не провадилася взагалі.

Таким чином, батько має право претендувати на відпустку для догляду за дитиною тільки за умови надання згаданих довідок, що свідчать про те, що мати дитини вийшла на роботу на умовах повного робочого часу та не отримує допомогу по догляду за дитиною.

Надання відпустки для догляду за дитиною до трьох років оформляється

наказом (розпорядженням) власника підприємства або уповноваженого ним органу.

На період відпустки для догляду за дитиною до трьох років за батьком зберігається місце роботи (посада).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є оплачуваною. За період такої відпустки органами праці та соціального захисту за рахунок бюджетних коштів виплачується допомога по догляду за дитиною до трьох років. Згідно з

ч. 1 ст. 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 р. № 2811-XII право на допомогу по догляду за дитиною до трьох років має особа (один із батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Отже, батько має право звернутися за виплатою допомоги до органів праці та соціального захисту. Для цього він має надати такі документи:

1) заяву, складену за затвердженою Мінпраці формою;

2) копію або витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки;

3) копію свідоцтва про народження дитини;

4) копію своєї трудової книжки;

5) копію рішення про всиновлення або встановлення опіки — для всиновлювачів та опікунів;

6) довідку про склад сім’ї та декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) — для призначення допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний.

Тепер розглянемо окремі

випадки, коли батько не має права претендувати на відпустку для догляду за дитиною.

1. Якщо

мати дитини, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, приступає до виконання своїх посадових обов’язків на умовах неповного робочого часу або працює вдома. Річ у тім, що в цьому випадку зазначена відпустка не переривається і виплата допомоги по догляду за дитиною не припиняється, у зв’язку з чим батько дитини не має права на оформлення відпустки по догляду за дитиною.

2. Якщо мати дитини в період перебування у відпустці для догляду за дитиною

захворіла та за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною. У цій ситуації відпустка для догляду за дитиною не переривається, а на час хвороби матері працюючій особі, яка фактично здійснювала догляд за дитиною (у нашому випадку — батьку), надається допомога по тимчасовій непрацездатності (ч. 5 ст. 35 Закону № 2240). Згідно з п. 3.13 Інструкції № 455 такій особі на період, коли мати за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною, лікарем-педіатром видається листок непрацездатності на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує хворобу матері. Аналогічні роз’яснення надано в листі Мінпраці від 07.12.2009 р. № 474/18/153-09.

3. Якщо

мати дітей перебуває у відпустці по догляду за однією дитиною до досягнення нею трирічного віку. Для надання такої відпустки батьку для догляду за другою дитиною в цей самий період підстав немає. Чинним законодавством не передбачено використання відпустки для догляду за дітьми, народженими однією матір’ю, одночасно двома або більше особами (лист Мінпраці від 10.01.2008 р. № 1/13/116-08).

4. Якщо

мати дитини здійснює підприємницьку діяльність. Незважаючи на те що мати дитини як приватний підприємець не має права на будь-який вид відпустки, у тому числі й на відпустку для догляду за дитиною, оскільки не перебуває у трудових відносинах (ст. 2 Закону про відпустки), вона має право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (за місцем фактичного проживання — за умови надання довідки про неотримання допомоги за місцем реєстрації) (абзац другий п. 21 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751)). Причому виплата цієї допомоги не припиняється в разі рішення жінки про відновлення підприємницької діяльності в період отримання допомоги по догляду за дитиною (абзац сьомий п.п. 2 п. 23 Порядку № 1751). Тому в цьому випадку відсутні підстави для надання батьку дитини відпустки для догляду за дитиною (див. консультацію фахівців Мінпраці в газеті «Праця і зарплата», 2009, № 30 с. 19).

5. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не надається, якщо дитина перебуває на державному забезпеченні (крім прийомних батьків у прийомних сім’ях) (

ч. 5 ст. 20 Закону про відпустки).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі