Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування. Оплата періоду тимчасової непрацездатності підприємця-єдиноподатника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оплата періоду тимчасової непрацездатності підприємця-єдиноподатника

 

Підприємець, який працює на єдиному податку та використовує працю найманих працівників, захворів. Чи має підприємець право на допомогу по тимчасовій непрацездатності з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності? Якщо так, то які документи він повинен для цього надати, чи потрібно нараховувати внески до Пенсійного фонду на суму допомоги та звітувати перед Фондом?

(м. Донецьк)

 

Фізичні особи — підприємці, які працюють на єдиному податку, сплачують внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) у складі єдиного податку. У зв’язку з цим згідно з ч. 1 ст. 4 Закону № 2240, як і всі застраховані особи, вони мають право на матеріальне забезпечення з Фонду, у тому числі на допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Таким чином, у разі хвороби підприємець має право звернутися до Фонду за виплатою допомоги по тимчасовій непрацездатності на підставі п. 1 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240.

Процедуру отримання допомог з Фонду підприємцями-єдиноподатниками визначено в Порядку № 57.

Згідно з

п. 4.2 Порядку № 57 призначення та виплата матеріального забезпечення, у тому числі допомоги по тимчасовій втрати працездатності, підприємцям-єдиноподатникам здійснюються робочим органом відділення Фонду за місцем їх узяття на облік за умови сплати встановленого розміру податку. При цьому виплата допомоги здійснюється незалежно від припинення ними сплати єдиного податку в період тимчасової непрацездатності.

Для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності підприємцю, який працює на єдиному податку, необхідно подати такі

документи:

— виданий у встановленому порядку листок непрацездатності;

— заяву на ім’я директора робочого органу Фонду про надання допомоги по тимчасовій непрацездатності із зазначенням свого реєстраційного номера страхувальника;

— довідку податкового органу про суму сплаченого за розрахунковий період єдиного податку;

— копію трудової книжки, яка підтверджує страховий стаж і може бути завірена працівником робочого органу Фонду.

Розрахунок суми допомоги по тимчасовій втраті працездатності здійснюється фахівцями робочого органу Фонду згідно з

Порядком № 1266.

Відповідно до

п. 19 Порядку № 1266 середньоденний дохід, виходячи з якого визначається сума допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб — підприємців, які сплачують єдиний податок, розраховується за такою формулою:

Д = П х В : С : К,

де Д — середньоденний дохід;

П — розмір податку за розрахунковий період, який сплачує особа (без урахування збільшення ставки єдиного податку за кожного найманого працівника або члена сім’ї);

В — відсоток суми встановленого розміру податку, що перераховується до Фонду (до Фонду направляється 11 %);

С — розмір страхового внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, визначений

абзацом другим п. 3 ст. 1 Закону № 2213 (1,9 %);

К — кількість календарних днів за розрахунковий період (розрахунковий період для розрахунку допомога становить шість місяців).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується шляхом множення середньоденного доходу, розмір якого залежить від страхового стажу, на кількість календарних днів, що припадають на період тимчасової непрацездатності.

Відповідно до

ст. 37 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

— 60 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років;

— 80 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 8 років;

— 100 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 8 років.

Слід звернути увагу на один важливий момент, а саме на порядок оплати днів тимчасової непрацездатності підприємця. Річ у тім, що згідно з

ч. 1 ст. 2 Закону № 2213 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок коштів Фонду починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації згідно з Порядком № 439.

Для підприємців джерело оплати перших п’яти днів їх тимчасової непрацездатності не визначено, що, на наш погляд, цілком логічно. Адже, як випливає з визначення підприємницької діяльності, підприємець здійснює її самостійно на свій ризик з метою отримання прибутку.

Отже, тоді як застрахованій особі — найманому працівнику перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець,

підприємець перші п’ять днів хворіє за свій рахунок.

Фонд виплачує підприємцю допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з шостого дня хвороби

(див. лист Фонду від 14.03.2008 р. № 04-06/П-37з-39).

Зауважимо: якщо в підприємця захворіла дитина віком до 14 років або виникла необхідність догляду за хворим членом сім’ї, то допомога по тимчасовій непрацездатності виплачуватиметься Фондом з першого дня.

Допомога по тимчасовій непрацездатності нараховується та перераховується фахівцями робочого органу Фонду на поточний рахунок підприємця.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не обкладається ні внесками до Пенсійного фонду, ні податком з доходів. Внески до Пенсійного фонду та податок з доходів сплачуються підприємцем у складі єдиного податку (42 % від суми єдиного податку перераховується до Пенсійного фонду, 43 % — до місцевого бюджету).

Отримана від Фонду сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не є виручкою підприємця-єдиноподатника, тому вона не відображається у Книзі за ф. № 10 та відповідно не враховується при визначенні обсягу виручки за календарний рік.

Підприємець, який отримав допомогу по тимчасовій непрацездатності з Фонду, зобов’язаний подати

окремий звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за той квартал, в якому її було отримано (п. 7 Порядку № 57). Якщо матеріальне забезпечення з Фонду надавалося більше ніж в одному кварталі, то звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається до Фонду наростаючим підсумком з початку року (див. лист Фонду від 17.03.2009 р. № 03-27-487).

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП підприємець заповнює Розділ IV «Витрати за рахунок страхових внесків», зазначивши в рядку 1 кількість календарних днів тимчасової непрацездатності та суму отриманої з Фонду допомоги по тимчасовій непрацездатності. Крім того, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності відображається в Таблиці III Розділу III в рядках 9 «Отримано від Фонду з початку року» та 14 «Всього зараховано».

Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі