Теми статей
Обрати теми

Готівкові розрахунки. За одним чеком отримано готівку на різні цілі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

За одним чеком отримано готівку на різні цілі

 

За грошовим чеком у банку отримано готівку для здійснення виплат з різним цільовим призначенням, скажімо, пов’язаних з оплатою праці та на господарські потреби. Скільки в цьому випадку необхідно оформити прибуткових касових ордерів — один чи два? Якщо один, то як правильно заповнити реквізит «Підстава»?

(м. Одеса)

 

Отримання готівки в банку здійснюється, як відомо, суб’єктом господарювання за грошовим чеком чекової книжки, форму якого наведено в додатку 11 до Інструкції про касові операції в банках України, затвердженої постановою Правління НБУ від 14.08.2003 р. № 337. І хоча вимогу щодо використання підприємствами власних готівкових коштів, отриманих з банківського рахунка за грошовим чеком, виключно за цільовим призначенням давно скасовано, проте відповідний реквізит у такому чеку присутній.

Як зазначив НБУ в своєму листі від 26.01.2005 р. № 11-111/226-703: «Заповнення відповідного реквізиту в грошовому чеку щодо цільового спрямування готівкових коштів здійснюється для аналізу грошових потоків за напрямами та вивчення тенденцій готівкового обігу». Розшифровка відповідних сум залежно від цілей, на які видається готівка, здійснюється на зворотному боці грошового чека (реквізит «Цілі витрат»). Сам же грошовий чек при цьому виписується на видачу (отримання) з каси банку якоїсь однієї конкретної суми, яка заноситься до спеціального поля на лицьовому боці чека цифрами та прописом. Отже, говорити про те, що за одним грошовим чеком підприємство отримує декілька сум готівки неправильно: за одним чеком можна отримати одну суму.

Відповідно до п. 2.6 Положення № 637 уся готівка, що надходить до кас підприємства, повинна своєчасно (у день отримання готівкових коштів) та в повній сумі бути оприбуткована. При цьому оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги відповідно до вимог гл. 4 Положення № 637, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

За приписами п. 3.10 Положення № 637, при отриманні готівки з банку за чеком прибутковий касовий ордер виписується на загальну суму проведених підприємством касових операцій. Причому в цьому випадку реквізит «Прийнято від» не заповнюється. Підставою до виписування такого прибуткового касового ордера (що служить, до речі, основою для здійснення відповідного запису в касовій книзі та відображення операції в обліку проводкою Дт 30 — Кт 31) є корінець чека. Саме на лицьовому боці (зазвичай у верхній частині) корінця такого чека, який залишається в чековій книжці, прописують інформацію про цільове призначення отриманих грошових коштів у момент виписування самого грошового чека.

Ще одним підтвердженням того, що в цьому випадку слід виписувати один прибутковий касовий ордер, крім іншого, є виписка банку за поточним рахунком, де фігуруватиме списання грошових коштів також однією сумою. Щоправда, деякі банки додають меморіальні ордери з розкриттям цільових призначень отриманих підприємством готівкових грошових коштів, але це, як уже зазначалося, робиться з метою проведення аналітичної роботи. До речі, підприємству також не забороняється для виконання контрольних функцій відстежувати цільове використання коштів, але робиться це в аналітичному обліку.

Пункт 3.10 Положення № 637

вимагає в касових ордерах наводити підставу для їх складання, а також перелічувати документи, що до них додаються. Більш конкретних пояснень Положення № 637 щодо цього не містить. Тому, виходячи з практики, що склалася, при заповненні прибуткового касового ордера в рядку «Підстава» зміст господарської операції може бути записано приблизно так: «Отримано з банку за чеком № ЛГ1234567 для виплати заробітної плати за першу половину травня 2010 р. — 5000 грн., на госппотреби — 300 грн.». А от рядок «Додатки» такого прибуткового касового ордера зважаючи на відсутність додатків до нього слід перекреслити.

Зверніть увагу: у цілях контролю за повнотою оприбуткування готівки надходження з банку перевіряються шляхом звірки ідентичних сум, записаних у корінцях чеків, виписках банку та прибуткових касових ордерах.

 

Тетяна Войтенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі