Теми статей
Обрати теми

Готівкові розрахунки. Розрахункова квитанція за послуги паркування: чи правильно це?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розрахункова квитанція за послуги паркування: чи правильно це?

 

До бухгалтерії підприємства як підтверджуючий документ про оплату за паркування автомобіля підзвітна особа надала не чек РРО, а розрахункову квитанцію, виписану від імені юридичної особи — власника майданчика для паркування. Чи застосовуються до підприємства штрафні санкції за отримання неправильно оформленого розрахункового документа та відшкодування за ним витрат підзвітній особі?

(м. Одеса)

 

Оскільки господарська

діяльність із паркування автотранспорту згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-97), затвердженим та введеним у дію наказом Держстандарту України від 30.12.97 р. № 822, є послугою (код 63.21.24), то відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО суб’єкт господарювання, який надає такі (як, утім, і будь-які інші) послуги, у загальному випадку має право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки в разі проведення розрахунків у касі з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку.

Однак через специфіку надання послуг з паркування автомобілів виконати наведені вище вимоги навряд чи можливо. У зв’язку з цим

готівкові розрахунки за послуги з паркування автомобілів мають здійснюватися з використанням реєстраторів розрахункових операцій. Про це ідеться і в постанові КМУ від 07.02.2001 р. № 121, якою свого часу було встановлено строки переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формах із застосуванням РРО (див. п. 3 додатка до зазначеної постанови КМУ).

Про обов’язок суб’єктів господарювання застосовувати РРО при отриманні плати за послуги паркування згадується також у

п.2.7.23 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-701 (далі — лист № 14083). До речі, там же зазначено, що справляння збору за паркування автомобілів допускається здійснювати без використання реєстратора розрахункових операцій, оскільки вказаний збір є місцевим збором і до складу таких послуг не відноситься.

Питання про

правомірність видачі розрахункової квитанції замість чека РРО особою, яка відповідно до чинного законодавства зобов’язана застосовувати реєстратори розрахункових операцій, також урегульовано Законом про РРО. Так, згідно зі ст. 5 цього Закону на період виходу РРО з ладу і проведення його ремонту або в разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії допускається проведення розрахункових операцій з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО (див. також пп. 2.2.12, 2.2.96 і 2.2.98 листа № 14083).

Таким чином,

видача суб’єктом господарювання розрахункової квитанції замість чека РРО при дотриманні зазначених умов не є порушенням чинного законодавства. Водночас особа, яка отримала такий розрахунковий документ, не зобов’язана вимагати в особи, котра його видала, підтвердження обґрунтованості такої видачі.

Інакше кажучи, у підприємства, що отримало розрахункову квитанцію, є всі підстави здійснити відшкодування витрат підзвітній особі та віднести такі витрати до складу валових, якщо їх було понесено у зв’язку із здійсненням господарської діяльності. При цьому штрафні санкції до такого підприємства за отримання нібито неправильно оформленого розрахункового документа застосовуватися не можуть, оскільки відповідно до

ст. 17 Закону про РРО відповідні санкції застосовуються до суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), а не до покупців (замовників) таких товарів (послуг).

Не виключаємо, що побоювання автора цього запитання з приводу можливого застосування до його підприємства штрафних санкцій пов’язані з існуванням норми з

абзацу шостого ст. 1 Указу № 436, згідно з яким за проведення готівкових розрахунків без надання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів, накладається штраф у розмірі сплачених коштів. Однак у нашому випадку підстав для застосування зазначеної санкції до підприємства, що видало підзвітній особі відшкодування понесених нею витрат за послуги паркування, немає, оскільки підтвердженням сплати такою особою готівкових коштів буде надана нею розрахункова квитанція.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі