Теми статей
Обрати теми

Відповідальність. Адмінштраф за помилки в податковій декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Адмінштраф за помилки в податковій декларації

 

При проведенні планової перевірки виявлено помилки в заповненні декларацій з ПДВ. Адмінштраф, передбачений за такі помилки, буде накладено за кожне допущене порушення чи один, незалежно від кількості виявлених помилок?

(м. Дніпропетровськ)

 

У цьому випадку посадовим особам підприємства (керівнику та бухгалтеру, які ставлять свої підписи під податковими деклараціями) загрожує адмінштраф за

ст. 1631 КпАП. Відповідно до неї порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку спричинює накладення штрафу в розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 85 до 170 грн. Як передбачено ч. 2 ст. 1631 КпАП, якщо протягом року особа повторно притягується до відповідальності за це ж порушення, штраф накладається в розмірі від 10 до 15 нмдг, тобто від 170 до 255 грн.

Повноваженням складати адмінпротоколи при виявленні зазначеного порушення наділені податкові органи (

ст. 255 КпАП), накладати штраф — суди (ст. 221 КпАП). Тому після складання адмінпротолу його буде передано до суду для розгляду адмінсправи (див. Інструкцію з оформлення органами державної податкової служби матеріалів про адміністративні правопорушення, затверджену наказом ДПАУ від 28.10.2009 р. № 585).

Виявити порушення порядку ведення податкового обліку податкові органи можуть як у ході виїзних (планових та позапланових), так і при проведенні невиїзної (камеральної) перевірок (див., наприклад,

п. 2.13 Примірного порядку проведення камеральної перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, затвердженого наказом ДПАУ від 05.12.2008 р. № 761, Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок платників податків, затверджені наказом ДПАУ від 27.05.2008 р. № 355). Протокол має бути надано для ознайомлення та підписання посадовій особі, щодо якої його складено. Після цього він буде направлений до суду для розгляду адмінсправи.

При цьому важливо пам’ятати про граничні строки застосування адмінштрафів: згідно з

ч. 2 ст. 38 КпАП, якщо справи про адмінправопорушення підлягають розгляду судом, стягнення може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому — не пізніше ніж через три місяці з дня його виявлення.

Порушення, допущені при заповненні декларації, на наш погляд, слід вважати нетриваючими, тобто разовими (див. «Триваючі та разові правопорушення» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 14, с. 20). Відповідно, тримісячний строк, протягом якого до посадових осіб може бути застосовано адмінштраф за

ст. 1631 КпАП, слід відлічувати з моменту подання декларації, в якій допущено помилки. Інакше кажучи, рішення суду про накладення штрафу на підставі адмінпротоколу податківців має бути винесено до закінчення трьох місяців із дня подання декларації до податкового органу.

Тепер уявимо ситуацію, коли в одній або декількох деклараціях допущено кілька помилок. У цьому випадку

застосовується один штраф, оскільки незалежно від кількості допущених помилок усі вони охоплюються одним складом правопорушення та кваліфікуються як порушення порядку ведення податкового обліку*.

* Слід зауважити, що в судовій практиці можна зустріти одиничні рішення, в яких суди вказують на те, що помилки, допущені при заповненні декларації, не можуть бути кваліфіковані як неправильне ведення податкового обліку, а тому штраф за ст. 1631 КпАП застосовано бути не може (див. постанову Печерського районного суду м. Києва від 27.11.2009 р. у справі № 3-2034-1/09).

Слід зазначити, що податкові органи іноді на практиці схильні розглядати кожну допущену в декларації помилку як самостійне порушення за

ст. 1631 КпАП. Однак навіть у цьому випадку штраф усе одно буде один. Підстави для цього дає ст. 36 КпАП, відповідно до якої якщо особа вчинила декілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються тим самим органом, стягнення накладається в межах санкції, установленої за найбільш серйозне правопорушення з числа вчинених. Відповідно, і при підході, коли кожна помилка в декларації кваліфікується як окреме порушення, штраф накладається один, але при цьому суд може застосувати найбільший його розмір у передбачених ст. 1631 КпАП межах (санкцією цієї статті розмір штрафу передбачено від 8 до 15 нмдг, тобто від 136 до 255 грн., тому в разі виявлення декількох помилок розмір штрафу, що накладається, може досягти 255 грн.).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі