Теми статей
Обрати теми

Відповідальність. Сплата штрафних санкцій при оскарженні їх застосування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата штрафних санкцій при оскарженні їх застосування

 

Після планової перевірки податковим органом винесене рішення про застосування до підприємства штрафних санкцій. Рішення було оскаржене в судовому порядку. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Зараз справа розглядається в апеляційному суді. У разі винесення рішення на користь податкового органу, підприємство має намір його оскаржити у Вищому адміністративному суді України. Чи підлягають сплаті суми штрафних санкцій, якщо процедура оскарження їх застосування ще не завершена?

(м. Донецьк)

 

Із процедурними питаннями оскарження рішень податкових органів доводиться знайомитися кожному підприємству — навряд чи знайдеться платник податків, який не стикався з необхідністю такого оскарження. Тому поза нашою увагою ці питання також не залишаються (див. «Оскаржуємо рішення податкового органу: діємо за правилами» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 30, с. 35; «Оскарження в суді рішень податкових органів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 21, с. 13).

Нагадаємо: розгляд скарг платників податків на рішення податкових органів як щодо податкових, так і щодо неподаткових питань, віднесено до компетенції

адміністративних судів (п. 1 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 р. № 2747-IV, далі — КАСУ). Оскаржувати рішення податкового органу слід в окружному адміністративному суді (ч. 2 ст. 18 КАСУ) за місцезнаходженням платника податків, у чиїх інтересах подається скарга (ч. 2 ст. 19 КАСУ). При цьому до суду можна звернутися як відразу, так і після оскарження рішення контролюючого органу в адміністративному порядку.

За загальним правилом,

звернутися до суду зі скаргою на рішення держоргану можна протягом року з дня отримання рішення, що оскаржується (ч. 2 ст. 99 КАСУ). Однак, якщо оскаржується рішення податкового органу, яким визначено податкове зобов’язання платника податків, від строків подання позову до суду залежатиме, оскаржуватиметься неузгоджене податкове зобов’язання або податковий борг. Так, якщо підприємство після отримання податкового повідомлення (податкового повідомлення-рішення) протягом 10 календарних днів (або 30 календарних днів, якщо такий строк передбачено Законом № 2181 для узгодження податкового зобов’язання) подає позов до суду з вимогою скасувати зазначений акт, до моменту набуття чинності рішенням суду за результатами розгляду такого позову податкове зобов’язання, що оскаржується, вважатиметься неузгодженим, а платник податків — таким, який не має податкового боргу (див. також Оглядовий лист ДПАУ від 09.07.2009 р. № 14314/7/25-0017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 79, с. 5).

Відповідно, зазначену в оскаржуваному акті податкового органу суму можна не сплачувати без загрози застосування штрафних санкцій та заходів щодо забезпечення податкового боргу:

до набуття чинності рішенням суду за поданим платником податків позовом податкове зобов’язання вважатиметься неузгодженим.

Визнають це і податківці, указуючи, що

погодженим податкове зобов’язання буде тільки з моменту набуття законної сили або рішенням суду першої інстанції, або рішенням суду апеляційної інстанції. Останнє набирає чинності з моменту прийняття незалежно від того, оскаржать його чи ні в касаційній інстанції (див. лист ДПАУ від 08.08.2006 р. № 14961/7/10-1317/3516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 77; лист ДПАУ від 22.05.2006 р. № 5652/6/24-1215 ).

З урахуванням викладеного в ситуації, з приводу якої поставлене запитання, важливо знати: по-перше, оскаржується рішення за податковим або неподатковим зобов’язанням (РРО, готівка, пеня у ЗЕД), по-друге, якщо оскаржується рішення за податковим зобов’язанням, узгоджене воно чи ні.

Якщо підприємство подало адміністративний позов з вимогою про скасування рішення податкового органу за неподатковим зобов’язанням, то відразу ж до позову можна було включити прохання (клопотання) про

призупинення дії оскаржуваного акта або звернутися з таким клопотанням пізніше на будь-якій стадії судового розгляду справи до набуття чинності рішенням суду першої або апеляційної інстанції. Якщо суд таке клопотання задовольнить і винесе відповідну ухвалу, то після прийняття рішення апеляційним судом рішення податкового органу все одно відновить дію (незважаючи на продовження процедури його оскарження в касаційній інстанції). Тому підприємству одночасно з поданням касації необхідно подати клопотання про призупинення виконання рішення суду , що набуло законної сили.

Якщо оскаржується

рішення податкового органу за узгодженим податковим зобов’язанням , діяти необхідно аналогічним чином.

Якщо ж адмінпозов подано з вимогою про скасування рішення, яким визначено неузгоджене податкове зобов’язання, до набуття чинності рішенням суду (першої або апеляційної інстанції) будь-яких додаткових дій підприємству вчиняти немає потреби, оскільки рішення податкового органу ще не діє. І тільки після набуття чинності судовим рішенням у разі його касаційного оскарження необхідно подати клопотання про

призупинення виконання рішення суду, що набуло законної сили. Клопотання про призупинення дії оскаржуваного рішення має бути розглянуте судом не пізніше наступного дня після його отримання (ч. 1 ст. 118 КАСУ).

Якщо ж виконання рішення суду не буде призупинено, рішення податкового органу необхідно виконати. Якщо потім, за результатами розгляду касації, рішення суду апеляційної інстанції буде скасовано, усе сплачене за скасованим рішенням суду підлягає поверненню суб’єкту господарювання.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі