Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ факторингових послуг

Редакція ПБО
Лист від 11.03.2010 р. № 4928/17/16-1517-26

Щодо обкладення ПДВ факторингових послуг

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.03.2010 р. № 4928/17/16-1517-26

 

Відповідно до підпункту 1.10 статті 1 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон)

факторинг — операція з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу першому кредитору.

Статтею 350 Господарського кодексу України визначено, що за договором факторингу банк бере на себе зобов’язання передати за плату кошти в розпорядження клієнта, а клієнт бере на себе зобов’язання відступити банкові грошову вимогу до третьої особи, що випливає з відносин клієнта з цією особою.

Одночасно згідно зі статтею 1077 Цивільного кодексу України за договором факторингу одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт відступає або зобов’язується відступити своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Статтею 1079 Цивільного кодексу України визначено, що фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції.

Відповідно до статті 3 Закону України від 20.03.91 р. № 872-XII «Про банки і банківську діяльність» факторинг є банківською операцією по придбанню права вимоги з поставки товарів і надання послуг, прийняття ризику виконання таких вимог та інкасації цих вимог.

Відповідно до підпункту 3.2.5 пункту 3.2 статті 3 Закону не є об’єктом оподаткування операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Перелік валютних цінностей надано у статті 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Тобто

якщо об’єктом факторингових операцій є об’єкти, відмінні від валютних цінностей, цінних паперів, у тому числі компенсаційних паперів (сертифікатів), інвестиційних сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, житлових чеків, земельних бон та деривативів, такі операції оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку.

Факторингові операції, об’єктом боргу яких є кошти, до числа об’єктів оподаткування не включаються

, як при переуступці першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору, так і при кожному подальшому (наступному) відступленні одного і того ж зобов’язання.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Оподаткування факторингу

Залежно від характеру об’єкта боргу Закон про ПДВ поділяє факторингові операції на два види:

1. Якщо об’єктом боргу є

валютні цінності, цінні папери тощо, то факторингові операції не є об’єктом обкладення ПДВ. Наприклад, якщо постачальник відвантажив товар покупцю, а оплату так і не отримав, то маємо справу з «грошовим» боргом, а отже, при відступленні права вимоги податкові зобов’язання не виникають. Тут важливо зазначити, що під валютними цінностями згаданий у листі Декрет про систему валютного регулювання розуміє також і валюту України.

2. Якщо об’єктом боргу є

будь-які інші цінності, то така факторингова операція підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах. Наприклад, якщо покупець перерахував передоплату за товар постачальнику, а останній так і не здійснив відвантаження, то такий борг не вважається грошовим, а, отже, при відступленні права вимоги покупцю доведеться нарахувати ПДВ.

Власне, ДПАУ вже неодноразово наполягала на такій позиції, що було висловлено в листах від 26.05.2006 р. № 9980/7/16-1517-26 і від 14.08.2006 р. № 15326/7/16-1517.

Цінність же цього листа в іншому. У визначенні терміна «факторинг» з п.п. 1.10 Закону про ПДВ фігурують тільки

перший і другий кредитори. Отже, якщо другий кредитор вирішить відступитися правом вимоги наступному кредитору, то такий подальший ланцюжок формально під визначення терміна «факторинг» не підпадає. Проте ДПАУ не стала підходити до питання буквально. У цьому листі зазначається, що оподаткування і подальших операцій має регулюватися тими самими нормами.

На жаль, податківці ні в листі, що коментується, ні у згаданих листах нічого не зазначили про порядок виписки

податкової накладної за уступкою негрошового боргу. Нагадаємо, щодо цього існує два варіанти, про які детальніше можна прочитати у статті «Відступлення права вимоги: правові та облікові моменти» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 17.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі