Теми статей
Обрати теми

Щодо заходів залучення до сплати авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2010 р. № 9637/7/15-0217

Щодо заходів залучення до сплати авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.05.2010 р. № 9637/7/15-0217

 

ДПАУ з метою належної організації адміністрування податків, зокрема,

сплати сум авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів та прирівняних до них платежів, вжиття заходів щодо залучення до сплати зазначеного платежу та оцінки перспектив виконання планових показників надходжень платежів до бюджету у 2010 році повідомляє.

У зв’язку зі змінами та доповненнями до окремих положень законів України від 17.09.2008 р. № 514-VI «Про акціонерні товариства» (далі — Закон № 514-VI) та від 19.09.91 р. № 1576-XII «Про господарські товариства» (далі — Закон № 1576-XII), внесеними Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», Державна податкова адміністрація України

зобов’язує:

провести повну інвентаризацію платників

, що підпадають під визначення вимог статті 30 Закону № 514-VI та статті 15 Закону № 1576-XII у 2010 році, а саме — акціонерних і господарських товариств (крім товариств, у статутному фонді яких є корпоративні права держави), яким необхідно здійснити виплату дивідендів з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку в розмірі не менше 30 відсотків, у строк не пізніше шести місяців після закінчення звітного (2009) року;

відпрацювати зазначене коло платників

щодо прийняття ними до 1 липня цього року рішення про нарахування дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності за 2009 рік з одночасною сплатою до бюджету авансового внеску з податку на прибуток у розмірі ставки, встановленої пунктом 10.1 статті 10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;

про результати проведеної роботи та вжиті заходи

, зокрема, в частині сплати в травні — червні поточного року авансових внесків з податку на прибуток, нарахованих на суму дивідендів в розрізі районних ДПІ із зазначенням кодів ЄДРПОУ таких товариств, повідомити Департамент адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів).

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ДПАУ про обов’язкову виплату дивідендів

Ми вже неодноразово зверталися до теми останніх держбюджетних новацій із приводу обов’язкової виплати дивідендів акціонерними товариствами. Досить докладно на цьому зупинимося і в поточному номері (див. с. 24). Коментуючи лист ДПАУ, звернемо увагу на дві його тези. Причому жодну з них підтримати не можемо.

По-перше, обов’язок зі сплати у вигляді дивідендів 30 % чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку

не стосується «акціонерних товариств та господарських» товариств (зауважимо, що акціонерне товариство є лише однією з форм господарських товариств). На наш погляд, такий обов’язок поширюється лише на публічні та приватні акціонерні товариства.

По-друге, ні про який обов’язок з «

одночасної» (із прийняттям рішення про нарахування дивідендів) сплати авансового внеску не може йтися. Авансовий внесок сплачується не в момент прийняття відповідного рішення і навіть не в належний строк виплати дивідендів, а не пізніше дати фактичної виплати дивідендів (п.п. 7.8.2 Закону про податок на прибуток). Тому без такої виплати не можна говорити і про недоплату авансового внеску.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі