Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Зміни у законах про оподаткування

Редакція ПБО
Новини від 20.05.2010 р. № 2275-VI

Зміни у законах про оподаткування

 

16 червня 2010 року в газеті «Голос України», № 109 опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI (далі — Закон № 2275). Цим Законом унесено істотні зміни до чинного законодавства в частині податкових перевірок, ставок акцизного збору, справляння ПДВ та податку на прибуток, обігу алкогольних напоїв тощо. Стисло зупинимося на найважливіших змінах (докладніший аналіз Закону № 2275 та його текст буде опубліковано в найближчому номері газети).

 

Перевірки

Законом № 2275

податковим органам надано повноваження на проведення нового виду перевірок — позачергових перевірок дотримання податкового законодавства у сфері трудових відносин. Підставою для цього може стати отримання податковою міліцією інформації про ухилення суб’єкта господарювання від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) оподатковуваного доходу найманій особі. Способами такого ухилення можуть бути неукладення трудового договору з працівником, здійснення госпдіяльності без реєстрації тощо.

Крім того,

збільшено можливу тривалість податкових перевірок та строки, на які перевірка може подовжуватися. Також передбачено можливість призупиняти перевірку на строк не більше 30 робочих днів із подальшим її відновленням.

 

Біржі

Змінами, унесеними

Законом № 2275 до Закону України «Про товарну біржу» від 10.12.91 р. № 1956-XII, установлено, що речі, визначені індивідуальними ознаками, якщо вони не продаються партією, а також будь-які вживані товари, уключаючи транспортні засоби, та капітальні активи не можуть бути предметом біржової торгівлі. Таке нововведення спрямовано насамперед на запобігання ухиленню від оподаткування власників транспортних засобів, які віднині будуть змушені реєструвати правочини з купівлі-продажу автомобілів у нотаріусів.

 

ПДВ та податок на прибуток

Починаючи зі звітного періоду, наступного за періодом набуття чинності

Законом № 2275, разом із декларацією з ПДВ повинні подаватися копії реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, причому в електронному вигляді (при цьому ДПАУ дано доручення забезпечити платників податків відповідним програмним забезпеченням). Крім того, у Прикінцевих положеннях Закону йдеться про запровадження специфічного перенесення від’ємного значення ПДВ до 2011 року. Суть його полягає в тому, що до складу податкового кредиту наступного періоду включається тільки оплачена частина від’ємного значення. Неоплачена частина повинна відображатися в декларації окремим рядком, її можна буде включити до складу податкового кредиту тільки починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

Щодо податку на прибуток, то

Законом № 2275 запроваджено обмеження на перенесення збитків: їх можна відображати у складі валових витрат тільки в розмірі 20 % суми, що обліковується станом на 1 січня 2010 року.

 

Акциз і алкоголь

Згідно з унесеними змінами

збільшено ставки акцизного збору на: пиво із солоду, алкогольні напої та тютюнові вироби, інші спеціальні бензини, інші легкі дистиляти, бензини моторні тощо. Крім того, віднині звільняється від акцизного збору експорт алкоголю та тютюну за умови підтвердження їх вивезення експортною ВМД (раніше звільнення експорту від акцизу, нагадаємо, відбувалося за умови надходження на валютний рахунок підприємства валютної виручки).

Торгувати

столовим вином у роздріб можна без ліцензії та без РРО, але з використанням розрахункових книжок та КОРО (цей вид діяльності тепер виведено з-під дії Закону України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР, який регулює алкогольно-тютюнову сферу). Також дозволяється продавати сидр та перрі (без додавання спирту) на підставі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, яка вже є в суб’єкта господарювання (тобто отримувати окрему ліцензію на торгівлю цими алкогольними напоями тепер не потрібно).

 

Збір за водокористування

Серед нововведень, що з’явилися в

Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008 р. № 309-VI і стосуються рентних та ресурсних платежів, слід звернути увагу на істотне (у 7,2 раза) підвищення з 1 липня поточного року нормативів спецводозбору за використання води, що входить виключно до складу напоїв. Тепер за 1 куб. м використаної поверхневої води виробники напоїв сплачуватимуть 21,60 грн., а за 1 куб. м підземної — 25,20 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі