Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо оподаткування операцій за касовим способом

Редакція ПБО
Стаття

Щодо оподаткування операцій за касовим способом

 

Платник податку визначає базу оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) за касовим способом на підставі п. 11.11 ст. 11 Закону про ПДВ.

Чи розповсюджуються на такого платника норми п.п. 7.3.9 п. 7.3 ст. 7 Закону про ПДВ?

 

Відповідно до п. 11.11 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97р. № 168/97-ВР (далі — Закон) тимчасово, до набрання чинності Податковим кодексом України, платники податку, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, надають послуги водопостачання, водовідведення чи надають послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим платниками цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) у компенсацію їх вартості (далі — ЖЕК), визначають базу оподаткування операцій з поставки таких товарів (послуг) за касовим способом.

Відповідно до п.п. 7.3.9 п. 7.3 ст. 7 Закону особа, яка протягом останніх дванадцяти календарних місяців мала оподатковувані поставки, вартість яких не перевищує суму, визначену у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону (без урахування цього податку), може вибрати касовий метод податкового обліку.

Оскільки Закон не встановлює певного зв’язку між п.п. 7.3.9 п. 7.3 ст. 7 Закону — з одного боку, та п. 11.11 ст. 11 Закону — з іншого боку, тому норми п.п. 7.3.9 п. 7.3 ст. 7 Закону не застосовуються платниками податку, які визначають базу оподаткування операцій з поставки відповідних товарів (послуг) за касовим способом на підставі п. 11.11 ст. 11 Закону.

 

Віктор КОСАРЧУК,
 директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі