Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Правила переходу на сплату консолідованого податку на прибуток: контрольна дата — 1 липня

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Правила переходу на сплату консолідованого податку на прибуток: контрольна дата — 1 липня

 

Підприємство, яке має кілька філій у різних містах України, у червні 2010 року відкрило ще одну філію і має намір перейти на сплату консолідованого податку на прибуток. У чому полягає принцип такої сплати? Чи можна перейти на неї в середині 2010 року, тобто подати консолідовану звітність уже за півріччя 2010 року?

(м. Київ)

 

Почнемо з того, що згідно з

п.п. 2.1.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) філії платника податків, що не мають статусу юридичної особи та розташовані на території іншої ніж такий платник податків громади, є платниками податку на прибуток (належність філії та головного підприємства до територіальної громади визначається відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР).

При цьому сплата податку може здійснюватися за одним із варіантів:

— головне підприємство та філія сплачують податок

самостійно, тобто кожний за себе. У цих умовах філія веде податковий облік та визначає величину оподатковуваного прибутку за загальними правилами, установленими Законом про податок на прибуток;

— головне підприємство сплачує податок за філії

консолідовано (тобто одночасно і за себе, і за філії). Суму, яку потрібно сплатити за філії, головне підприємство визначає розрахунковим шляхом (пропорційно питомій вазі валових витрат та амортизаційних відрахувань філії в загальній сумі валових витрат та амортизаційних відрахувань підприємства), а ту, яку слід перерахувати за себе, зменшує на суму податку, що сплачується за філії. Платежі з податку на прибуток головне підприємство здійснює як за себе, так і за філії до держбюджету через казначейські рахунки відповідних територіальних громад, де розташовані платники (оскільки податок на прибуток є загальнодержавним податком). Сплата податку за себе провадиться головним підприємством до держбюджету через казначейський рахунок громади за своїм місцезнаходженням, а сплата за філії — до держбюджету через казначейські рахунки відповідних територіальних громад, де розташовані філії.

Відповідальність за своєчасне та повне внесення сум податку на прибуток покладено на головне підприємство.

Якщо головне підприємство, в якого філії розташовані на території іншої громади, вирішило перейти на

сплату консолідованого податку, воно:

1) може зробити це тільки

з початку наступного звітного року;

2) повинно обов’язково

повідомити про це податковий орган за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням філій до 1 липня поточного року.

Майте на увазі: обравши такий порядок сплати податку на прибуток, його

не можна змінювати протягом відповідного звітного року.

З урахуванням умов

п.п. 2.1.3 Закону про податок на прибуток підприємство в описаній у запитанні ситуації не може перейти на сплату консолідованого податку в середині поточного (2010) року.

У цьому випадку такий перехід можливий тільки

з 1 січня 2011 року, але за умови, що головне підприємство не пізніше 30 червня 2010 року подасть на адресу податкових інспекцій за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням філій Повідомлення платника податку про прийняття рішення про сплату консолідованого податку на прибуток підприємства за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68 (далі — Повідомлення).

Інша справа, якби головне підприємство

вже сплачувало консолідований податок та планувало працювати за цим варіантом сплати і наступного року, тоді додатково повідомляти про це податкові органи та направляти їм щорічно Повідомлення не було б необхідності (див. листи ДПАУ від 07.12.2005 р. № 24356/7/15-0517; від 06.07.2009 р. № 14060/7/15-0217* // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 20, та консультацію працівників податкового відомства, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 48, с. 20).

* Лист ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14060/7/15-0217 на сьогодні скасовано, але це не свідчить про зміну її позиції щодо цього питання.

За таких умов навіть якщо в головного підприємства, яке сплачує податок консолідовано, протягом року відкривається

нова філія, розташована на території іншої громади, додаткового інформування податкових органів із цього приводу у строк до 1 липня поточного року не потрібно. Дані обліку таких новостворених філій включаються до розрахунку консолідованого податку починаючи відразу з того звітного (податкового) періоду, в якому ці нові філії було створено та взято на податковий облік за своїм місцезнаходженням. Підтвердження тому знаходимо в листі ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216.

На майбутнє платнику податків слід урахувати ще один момент. Якщо після переходу на сплату консолідованого податку він з наступного року вирішить повернутися до загального порядку сплати податку на прибуток, йому також доведеться

повідомити про це податкові інспекції за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням філій (див. згадані листи ДПАУ від 07.12.2005 р. № 24356/7/15-0517 та від 06.07.2009 р. № 14060/7/15-0217*). Зробити це, на нашу думку, слід у довільній формі в той самий строк, що і при переході на сплату консолідованого податку, тобто до 1 липня поточного року.

* Лист ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14060/7/15-0217 на сьогодні скасовано, але це не свідчить про зміну її позиції щодо цього питання.

Так, якщо, наприклад, головне підприємство у 2010 році працює на консолідованому податку, а з 2011 року вирішує повернутися до загального порядку сплати податку на прибуток, йому потрібно повідомити про це податкові органи до 1 липня 2010 року.

Детально з порядком визначення суми податку, що сплачується головним підприємством за філії, та з правилами подання консолідованої звітності можна ознайомитися у статті «

Обираємо сплату консолідованого податку на прибуток: повідомляємо про це податковий орган до 1 липня» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 48.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі