Теми статей
Обрати теми

Держреєстрація припинення суб’єктів господарювання проводиться у два етапи

Редакція ПБО
Лист від 10.10.2007 р. № 7687

Держреєстрація припинення суб’єктів господарювання проводиться у два етапи

Лист Державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 10.10.2007 р. № 7687

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва опрацював матеріали <…> звернення <…> щодо порядку проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та повідомляє таке.

З 01.07.2004 р. набрав чинності Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію), який відповідно до преамбули регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців.

Зазначеним Законом

уведено двоетапну процедуру проведення державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання.

Першим етапом

є відповідно до статті 34 Закону про реєстрацію подання заявником державному реєстратору нотаріально посвідченої копії рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та документа, що підтверджує внесення плати за опублікування повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, та внесення державним реєстратором на підставі поданих заявником документів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр) запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до частини першої статті 22 Закону про реєстрацію інформація про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи підлягає обов’язковому опублікуванню у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону про реєстрацію спеціалізований друкований засіб масової інформації — це видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців <…>.

Спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації відповідно до статті 7 Закону про реєстрацію є центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері підприємництва. Згідно з пунктом 1 Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 року № 667, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва забезпечує реалізацію державної політики у сфері підприємництва.

Абзацом десятим частини другої статті 7 Закону про реєстрацію визначено, що спеціально уповноважений орган з питань державної реєстрації видає спеціалізований друкований засіб масової інформації.

Повідомляємо, що спеціалізованим друкованим засобом масової інформації є «Бюлетень державної реєстрації», він є щодекадним офіційним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації про дані з Єдиного державного реєстру <…>, розпорядником якого є Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. Бюлетень діє на підставі свідоцтва про Державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації «Бюлетеня державної реєстрації» серії КВ № 8926 від 2 липня 2004 року.

Другим етапом

проведення державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання є проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, зокрема, у результаті її ліквідації, порядок якої встановлено статтею 36 Закону про реєстрацію.

Відповідно до частини восьмої цієї статті за відсутності підстав для залишення документів, поданих для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, без розгляду державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи.

Інформація про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи відповідно до частини першої статті 22 зазначеного Закону також підлягає обов’язковому опублікуванню у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Звертаємо увагу також на те, що частиною третьою статті 36 Закону про реєстрацію державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, якщо вони не передбачені частинами першою і другою цієї статті.

Водночас нагадуємо, що частиною третьою Прикінцевих положень Закону про реєстрацію встановлено, що закони, нормативно-правові акти, прийняті до набуття чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

 

В. о. голови К. Ващенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі