Теми статей
Обрати теми

Акціонер має право звернутися до суду за захистом цивільних прав та інтересів

Редакція ПБО
Лист від 30.07.2004 р. № 19-45-957

Акціонер має право звернутися до суду за захистом цивільних прав та інтересів

Лист Міністерства юстиції України від 30.07.2004 р. № 19-45-957

 

У Міністерстві юстиції України розглянуто лист <…> щодо надання роз’яснення про те, чи може акціонер подати до суду позов про ліквідацію акціонерного товариства, вартість чистих активів якого на звітну дату менше мінімального розміру статутного капіталу, установленого статтею 24 Закону України «Про господарські товариства», та в межах компетенції повідомляється.

Згідно зі статтею 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, у тому числі у зв’язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами; за рішенням суду про визнання судом недійсної державної реєстрації юридичної особи внаслідок допущених при її створенні порушень, які не можна усунути, а також в інших випадках, установлених законом.

Вимога про ліквідацію юридичної особи на підставах, зазначених у пункті 2 частини першої цієї статті, може бути пред’явлена до суду органом, що здійснює державну реєстрацію, а також учасником юридичної особи.

Відповідно до частини третьої статті 157 зазначеного Кодексу, якщо вартість чистих активів товариства стає менше мінімального розміру статутного капіталу, установленого законом, товариство підлягає ліквідації.

Згідно з підпунктом 4 частини другої статті 159 зазначеного Кодексу до виключної компетенції загальних зборів акціонерів належить рішення про ліквідацію товариства.

Підпунктом другим частини четвертої статті 159 зазначеного Кодексу передбачено, що рішення загальних зборів акціонерів приймаються більшістю не менше ніж у 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у зборах, щодо ліквідації товариства.

Крім того, слід зауважити, що права учасників акціонерного товариства визначено частиною першою статті 116 Цивільного кодексу України.

Зокрема, частина друга статті 116 зазначеного Кодексу передбачає, що учасники господарського товариства можуть також мати інші права, визначені установчим документом товариства та законом.

Також відповідно до частини другої статті 154 зазначеного Кодексу статут акціонерного товариства, крім відомостей, передбачених статтею 88 цього Кодексу, повинен містити відомості про: розмір статутного капіталу; умови щодо категорій акцій, які випускаються товариством, та їх номінальну вартість та кількість; права акціонерів; склад і компетенцію органів управління товариством та про порядок прийняття ними рішень. У статуті акціонерного товариства повинні також міститися інші відомості, передбачені законом.

Згідно зі статтею 15 зазначеного Кодексу кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оскарження.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, що не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Отже, у разі порушення свого особистого немайнового або майнового права та інтересу акціонер має право звернутися до суду за захистом цивільних прав та інтересів

.

 

Заступник міністра Л. Єфименко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі