Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Товар оплачено головним підприємством, а отримано філією: особливості податкового обліку при консолідованій сплаті податку

Редакція ПБО
Стаття

Товар оплачено головним підприємством, а отримано філією: особливості податкового обліку при консолідованій сплаті податку

 

Головне підприємство і філія сплачують податок консолідовано. Як відображаються валові витрати, якщо товар оплачено головним підприємством, а отримано філією?

 

Згідно з п.п. 2.1.3. п. 2.1 України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) платник податку, який має філії, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначений згідно з нормами цього Закону та зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій.

Сума податку на прибуток філій за відповідний звітний (податковий) період визначається розрахунково виходячи із загальної суми податку, нарахованого платником податку, розподіленого пропорційно питомій вазі суми валових витрат філій та амортизаційних відрахувань, нарахованих по основних фондах такого платника податку, які розташовані за місцезнаходженням філії, у загальній сумі валових витрат та амортизаційних відрахувань цього платника податку.

Згідно з п.п. 11.2.1. п. 11.2. Закону датою збільшення валових витрат виробництва (обігу) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

або дата списання коштів з банківських рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг), а в разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податку;

або дата оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного отримання платником податку результатів робіт (послуг).

Особливі випадки дати збільшення валових витрат встановлені у п.п. 11.2.3 п. 11.2 Закону.

Таким чином, оскільки в даному випадку перша подія (оплата товару) була здійснена головним підприємством, то такі витрати слід відносити до діяльності саме головного підприємства.

Пунктом 5.9 ст. 5 Закону встановлено, що платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Таким чином, придбання товару у даному випадку відображається згідно з вказаними нормами Закону в податковому обліку головного підприємства, оскільки саме ним понесено витрати з придбання. З цієї ж причини вартість цих товарів враховується в перерахунку приросту (убутку) ТМЦ саме головного підприємства до моменту їх продажу філією.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,

заступник директора Департаменту податку на прибуток
та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,

начальник відділу методології податку на прибуток
та податкових платежів Департаменту податку на прибуток
та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі