Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Патент та ліцензія для філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Патент та ліцензія для філії

 

Підприємство має намір відкрити філію в іншому місті, яка продаватиме товари за готівку. Чи потрібні філії окремий торговий патент та ліцензія в разі здійснення виду діяльності, що ліцензується?

(м. Полтава)

 

Відразу зауважимо, що

придбати торговий патент філії в такому разі доведеться, а от для провадження діяльності, що ліцензується, згідно із Законом № 1775 достатньо буде копії ліцензії.

Як відомо, патентуванню підлягає торговельна діяльність за готівку, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами

в пунктах продажу товарів. При цьому згідно з ч. 3 ст. 3 Закону про патентування, якщо суб’єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торговельної точки). Отже, філія, яка торгує за готівку (як самостійний пункт торгівлі — торговельна точка), може здійснювати торговельну діяльність тільки за наявності патенту.

Для його отримання необхідно подати

заявку на придбання торгового патенту до ДПІ за місцезнаходженням філії (за формою, наведеною в додатку до Положення № 1077), до якої (як роз’яснювалося в листі ДПАУ від 22.01.2008 р. № 650/5/15-0416) додати довідку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) про включення структурного (відокремленого) підрозділу до Єдиного державного реєстру (за формою, затвердженою наказом Держкомстату України від 12.06.2007 р. № 164; докладніше про це див. також лист ДПАУ від 21.07.2009 р. № 8658/5/15-0416 та лист Держкомпідприємництва від 03.10.2008 р. № 8461 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 74).

Торговий патент видадуть за плату (установлену органами місцевого самоврядування) податкові органи за місцезнаходженням відокремленого підрозділу — філії (

ч. 3 ст. 2 Закону про патентування). При цьому перераховувати плату за патент (і відповідно бути в органах ДПІ платником плати за патент) може і сама філія (п. 2.2 Методрекомендацій № 784 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 16); краще цей момент уточнити при поданні заяви. Унесену плату за патенти можна зарахувати у зменшення зобов’язань з податку на прибуток (п. 16.3, п.п. 5.3.4 Закону про податок на прибуток), у тому числі і при сплаті консолідованого податку (докладніше про це див. попереднє запитання «Консолідований податок: ураховуємо вартість патентів»).

Щодо ліцензій, то, як передбачено

ст. 14 Закону про ліцензування, для кожної філії, що має намір здійснювати господарську діяльність на підставі отриманої підприємством (ліцензіатом) ліцензії, орган ліцензування видає засвідчені ним копії ліцензії, які при цьому реєструються в журналі обліку заяв та виданих ліцензій. За видачу копії ліцензії справляється плата в розмірі 1 нмдг (17 грн.). Така засвідчена органом ліцензування копія ліцензії є документом, який підтверджує право філії на провадження виду діяльності, що ліцензується. У разі ж створення підприємством нової філії, яка здійснюватиме вид діяльності, що ліцензується (згідно з ліцензією, отриманою головним підприємством), підприємство (ліцензіат) має подати до органу ліцензування заяву про видачу копії ліцензії, а також документи згідно зі ст. 10 Закону про ліцензування (із зазначенням відомостей про створену філію). Отримані ліцензії або їх копії не можуть передаватися іншим суб’єктам для здійснення ними господарської діяльності.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі