Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. За «несплату податку» та «неподання Розрахунку» при консолідованому податку оштрафують головне підприємство

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

За «несплату податку» та «неподання Розрахунку» при консолідованому податку оштрафують головне підприємство

 

Підприємство, що має філії, сплачує податок на прибуток консолідовано. Хто в такому разі (філії чи головне підприємство) несе відповідальність за несвоєчасне подання «філійних» Розрахунків та сплату «філійних» податків? До кого застосовуватимуться штрафні санкції?

(м. Суми)

 

Оскільки

при сплаті консолідованого податку на прибуток обов’язок з нарахування та сплати податку на прибуток за філії покладається на головне підприємство, то саме воно в такому разі є відповідальним:

— за неподання за свої філії податкових декларацій (

Розрахунків податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства) у строки, установлені законодавством (незважаючи на те що складені при цьому головним підприємством Розрахунки фактично подають до своїх ДПІ безпосередньо філії);

— за несплату за філії узгоджених сум податкових зобов’язань протягом граничних строків.

Тому

штрафи за такі порушення (згідно з пп. 17.1.1 і 17.1.7 Закону № 2181) у цьому випадку накладатимуться на головне підприємство. Зауважимо: про це йдеться й у п.п. 2.1.3 Закону про податок на прибуток, згідно з яким відповідальність за своєчасне та повне внесення сум податку на прибуток за місцезнаходженням філії в такому разі несе платник податків, у складі якого перебуває така філія. Також на це звертається увага в п. 4.1 Методрекомендацій № 784 та в листі ДПАУ від 19.09.2009 р. № 20375/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 84. Причому, як роз’яснювалося в листі, у подібних випадках інформація про факти порушень передається з ДПІ, в якій на обліку перебуває філія, до ДПІ за місцезнаходженням головного підприємства, яка, у свою чергу, і застосовуватиме до головного підприємства штрафи.

Для порівняння зауважимо, що в іншій ситуації — у разі самостійної сплати філією податку на прибуток (тобто коли філія виступає при цьому самостійним платником податків, звітуючи та сплачуючи цей податок самостійно) відповідальність за аналогічні податкові порушення вже покладатиметься на філію (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 20, с. 19).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі