Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оприбуткування готівки та касова книга філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оприбуткування готівки та касова книга філії

 

Філія підприємства має намір здійснювати операції з готівкою. Як у такому разі їй виконати вимогу щодо оприбуткування готівки? Чи потрібно філії для цього вести окрему касову книгу? В яких випадках філія може працювати без касової книги?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з

п. 1.2 Положення № 637 оприбуткування готівки — це проведення обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів та витрат, книзі обліку розрахункових операцій. Але чи обов’язково для цього філії вести касову книгу?

Як відомо, кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). Щодо відокремлених підрозділів, то особливості ведення ними касової книги обумовлено

п. 4.2 Положення № 637 та наведено в таблиці.

 

Ведення касової книги відокремленим підрозділом

Відокремлені підрозділи:

ведуть касову книгу

не ведуть касову книгу

Якщо проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням їх прибутковими касовими ордерами, а також операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями(абзац третій п. 4.2 Положення № 637)

Якщо здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО і при цьому не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами (абзац четвертий п. 4.2 Положення № 637).

Примітка. Докладніше ця ситуація розглядалася в листах НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 // див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19 і редакційний коментар до листа від 29.02.2008 р. № 11-113/819-2371, де уточнювалося, що якщо відокремлений підрозділ проводить операції з приймання та видачі готівки через РРО або РК (з відображенням їх у КОРО), а також здійснює тільки операції зі здавання виручки і при цьому:

(1) не виконує операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також

(2) не здійснює операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (тобто не здійснює операції, що оформляються касовими ордерами та відомостями), то такий відокремлений підрозділ згідно з вимогами п. 4.2 Положення № 637 касову книгу не веде. При цьому здавання відокремленим підрозділом проведеної через РРО виручки до банку будь-яким із можливих способів (самостійно, через службу інкасації, через касу головного підприємства) також не потребує складання касових ордерів та ведення касової книги. А інкасація виручки відокремленого підрозділу в цьому випадку здійснюється відповідно до п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування РРО № 614 з використанням операції «службова видача» та обліковується таким відокремленим підрозділом в КОРО

 

Таким чином, необхідність ведення (неведення) філією касової книги, як бачимо,

залежить від особливостей здійснення нею готівкових розрахунків (з РРО чи без, а за наявності РРО важливо також ураховувати, здійснюються при цьому ще якісь операції з готівкою чи ні). Тому, якщо філія, наприклад, підпадає під випадок, коли може працювати без касової книги, то облік та оприбуткування готівки в неї відображатиметься у книзі обліку розрахункових операцій (КОРО), що відповідатиме вимогам «касового» законодавства.

На ведення касової книги відокремленими підрозділами також зверталася увага й у

п. 4.1 Методрекомендацій № 210, де зазначалося, що Положення № 637 фактично передбачає два різновиди касових книг: (1) «головна» касова книга підприємства та (2) касові книги відокремлених підрозділів. При цьому «головна» касова книга може бути тільки одна, а от касових книг підрозділів може бути декілька. Однак і «головна», і «відокремлені» касові книги мають однаковий вигляд та ведуться за однією формою (типовою формою № КО-4) згідно з установленими правилами.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі