Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Держрегулювання цін: хто складає «цінові» декларації — філія чи головне підприємство?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Держрегулювання цін: хто складає «цінові» декларації — філія чи головне підприємство?

 

Філія має намір реалізовувати продовольчі товари, на які згідно з рішенням місцевої влади поширено цінове регулювання. Хто в такому разі має складати декларації про оптову ціну на продовольчі «держрегульовані» товари та декларації зміни оптово-відпускних цін: філія чи головне підприємство?

(м. Житомир)

 

Насамперед зауважимо, що докладно особливості державного цінового регулювання у продовольчій сфері розглядалися у статті «Ціни на продовольчі товари» тематичного номера «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 77, присвяченого ціноутворенню. Нагадаємо, що на сьогодні ціновий контроль щодо продовольчих товарів здійснюється шляхом:

— декларування виробниками оптових цін на кожну партію товару, щодо якого місцевими органами влади запроваджено цінове регулювання (при цьому складається

декларація про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання згідно з Інструкцією про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженою наказом Мінекономіки України від 13.08.2008 р. № 341, далі — Інструкція № 341);

— декларування виробниками та реалізаторами зміни (підвищення протягом місяця більше ніж на 1 %) оптово-відпускних цін на продовольчі товари, якщо місцевою владою запроваджено обов’язковість такого декларування (у такому разі складаються відповідно

декларація зміни оптово-відпускних цін виробника та декларація зміни оптово-відпускних цін реалізатора згідно з Порядком декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2007 р. № 1222, далі — Порядок № 1222). Докладніше особливості кожного виду декларування розглядалися в тематичному номері.

Разом із тим, як бути в ситуації, коли «регульовані» продовольчі товари збирається продавати

філія, і кому в такому разі (філії чи головному підприємству) складати подібні «цінові» декларації, у зазначених нормативних документах не уточнюється. Роз’яснення з цього приводу наводилися в листі Мінекономіки від 05.11.2008 р. № 3804-24/34, у додатку до якого наведені Методичні вказівки щодо застосування норм деяких нормативно-правових актів з регулювання цін на продовольчі товари. У них зазначалося: якщо відокремлені підрозділи (філії) здійснюють діяльність з виробництва та реалізації продовольчих товарів, щодо цін на які запроваджено держрегулювання, а також укладають договори на поставку таких товарів від імені головних підприємств, то в п. 1, 2 декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та в декларації зміни оптово-відпускних цін виробника вказуються реквізити філії, при цьому декларації підписує керівник філії, якщо право їх заповнення та підпису делеговано філії головним підприємством. Отже, як бачимо, головне підприємство може вибрати зручний для себе спосіб: або складати такі декларації за філії самостійно, або делегувати права з їх складання безпосередньо філіям.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі