Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Працівник в іншому місті: чи відкривати філію?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Працівник в іншому місті: чи відкривати філію?

 

Працівник працює за межами підприємства (в іншому місті). Чи обов’язково в такому разі відкривати філію?

(м. Харків)

 

Відразу зауважимо: відкриття філії в цьому випадку є одним із

можливих способів організації діяльності підприємства та оформлення відносин із працівником, однак зовсім не обов’язковим. У всякому разі будь-яких норм законодавства, що зобов’язують підприємство відкривати філію за місцем роботи «віддалених» працівників, законодавство не містить. До того ж філія, насамперед, відкривається з метою здійснення всіх або частини функцій головного підприємства, у зв’язку з чим, як правило, наділяється майном юридичної особи, яка її створила, що тим самим передбачає здійснення нею діяльності «у дусі підприємства». Співробітництво з працівниками на відстані може бути оформлено й у інший спосіб, який не потребує відкриття філії, наприклад, як робота вдома (надомна робота). У такому разі орієнтиром можуть бути Рекомендації Міжнародної організації праці щодо надомної праці від 04.06.96 р. № 184, згідно з якими надомною роботою можна вважати будь-яку роботу, яку особа виконує:

— за місцем свого проживання або в інших приміщеннях за її вибором, але не у виробничих приміщеннях роботодавця;

— за винагороду;

— з метою виробництва товарів або послуг відповідно до вказівок роботодавця незалежно від того, хто надає устаткування, матеріали чи інші ресурси, що використовуються.

У такому разі з надомником укладається письмовий трудовий договір, в якому обумовлюються умови праці, умови оплати праці, вид роботи, яка підлягає виконанню, обов’язки сторін та інші трудові моменти. При цьому ПДФО з доходів працівника сплачується підприємством за своїм місцезнаходженням незалежно від того, де проживає та здійснює свою трудову діяльність працівник. Додамо також, що можливі варіанти оформлення відносин з працівником при «віддаленому» співробітництві докладно розглядалися у статті «Робота на відстані: які запитання виникають, якщо працівник та роботодавець перебувають у різних населених пунктах», див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 56.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі