Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відкриваємо філію за кордоном: отримуємо індивідуальну ліцензію

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відкриваємо філію за кордоном: отримуємо індивідуальну ліцензію

 

Підприємство має намір відкрити філію в Росії. Чи дійсно для цього знадобиться індивідуальна ліцензія Мінекономіки?

(м. Київ)

 

Можливість відкривати свої підрозділи за кордоном обумовлена

ст. 68 ГКУ, згідно з якою підприємство, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність, може відкривати за межами України свої представництва, філії та виробничі підрозділи, утримання яких здійснюється за кошти підприємств.

Відкриваючи закордонну філію, підприємство, як правило, наділяє її майном та грошовими коштами. При передачі

майна філії слід мати на увазі, що згідно зі ст. 1 Указу Президента України «Про інвестування майнових цінностей резидентами за межами України» від 13.09.95 р. № 839 (далі — Указ № 839) виділення певного майна філії, що відкривається за кордоном, для виконання покладених на неї завдань є майновим інвестуванням, що, у свою чергу, потребує отримання індивідуальної ліцензії в Мінекономіки. Також згідно з п. 2 Положення про порядок контролю та звітності щодо використання майнових цінностей, які інвестуються за межами України, затвердженого постановою КМУ від 19.02.96 р. № 229, митне оформлення майнових цінностей, які інвестуються за межами України, здійснюється тільки за наявності індивідуальної ліцензії, виданої Мінекономіки. На необхідність надання цього документа при митному оформленні зверталася увага й у листі ДМСУ від 18.12.2008 р. № 11/2-18/13831-ЕП, у додатку до якого наведено Перелік документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, в якому згадується, у тому числі, і такий документ, як індивідуальна ліцензія на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України.

Такі індивідуальні ліцензії (на здійснення майнових інвестицій, за формою, затвердженою

наказом Мінекономіки від 07.11.2000 р. № 240) видаються Міністерством економіки України за плату в порядку, обумовленому Положенням про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України, затвердженим постановою КМУ від 19.02.96 р. № 229. При цьому строк дії індивідуальної ліцензії визначається Мінекономіки виходячи з періоду часу, необхідного для здійснення майнових інвестицій за межами України. Отже, щоб закріпити за своєю закордонною філією певне майно, підприємству спочатку доведеться отримати індивідуальну ліцензію.

А от що стосується фінансування філії та перерахування їй

грошових коштів, то на такі «грошові» інвестиції індивідуальну ліцензію отримувати не потрібно. Адже, як передбачено ст. 5 Указу № 839, його дія не поширюється на інвестування валютних цінностей за межами України. Тому індивідуальні ліцензії на такі «грошові» інвестиційні операції не видаються. До того ж згідно з п. 1.1 Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, затвердженої постановою Правління НБУ від 16.03.99 р. № 122, не є інвестиціями операції резидентів з перерахування коштів для утримання власних філій за кордоном відповідно до їх кошторису витрат (за винятком придбання за кордоном нерухомого майна). А отже, для такого грошового фінансування зарубіжних філій головному підприємству також не потрібно отримувати й індивідуальну ліцензію НБУ на здійснення інвестицій за кордон. При цьому для здійснення діяльності закордонній філії може бути відкрито рахунок за кордоном, на який юридична особа перераховуватиме грошові кошти для утримання свого підрозділу.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі