Теми статей
Обрати теми

I. Спеціальний режим оподаткування в сільськогосподарському виробництві. Якщо КВЕД немає у Спецсвідоцтві — немає і спецрежиму

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Додаток

Відповіді з окремих питань справляння податку на додану вартість

(витяг)

 

I. Спеціальний режим оподаткування в сільськогосподарському виробництві

 

1. Чи має право на застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарське підприємство, яке здійснює поставку сільськогосподарських товарів, але їх виробництво здійснюється за видами діяльностей, які не визначені підпунктами 81.15.2 — 81.15.6 статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість» та Переліком видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 цього Закону?

Відповідно до статті 81 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість», із змінами та доповненнями (далі — Закон), спеціальний режим оподаткування може обрати сільськогосподарське підприємство, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства (далі — спеціальний режим).

При цьому сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (пункт 81.6 статті 81 Закону).

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються) безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів у інших осіб), а також продукти обробки (переробки) таких товарів, які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником (пункт 81.7 статті 81 Закону).

Відповідно до підпункту 81.15.7 пункту 81.15 статті 81 Закону Перелік видів діяльності, на які поширюються норми цієї статті, визначено згідно з Національним класифікатором України ДК 009:2005 Класифікація видів економічної діяльності, затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 № 375, із змінами та доповненнями (далі — КВЕД), та затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.01.2009 № 23, із змінами та доповненнями (далі — Перелік № 23).

Враховуючи зазначене, спеціальний режим оподаткування поширюється лише на операції, що здійснюються сільськогосподарським підприємством в межах видів діяльності, визначених Законом та Переліком № 23, в результаті яких відбувається поставка сільськогосподарських товарів, які відповідають визначенню, наданому пунктом 81.7 статті 81 Закону.

Всі інші види діяльності, які здійснюються сільськогосподарським підприємством, та продукція, яка ним поставляється, підлягає оподаткуванню подат-ком на додану вартість у загальновстановленому порядку.



коментар редакції

Якщо КВЕД немає у Спецсвідоцтві — немає і спецрежиму

Насамперед зауважимо, що питання порядку застосування сільгосппідприємствами спецрежиму ПДВ раніше нами детально висвітлювалися у статтях тематичного номера газети (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55).

Висновок про те, що спецрежим оподаткування поширюється лише на операції, які здійснюються сільгосппідприємством у межах видів діяльності, визначених ст. 81 Закону про ПДВ та Переліком № 23, у результаті яких відбувається поставка сільгосптоварів, що відповідають їх визначенню в п. 81.7 Закону про ПДВ, ДПАУ висловлювала і раніше.

Так, у листі від 11.02.2009 р. № 2581/7/29-1017 ДПАУ вказує, що при розгляді питання про види діяльності, на які поширюються норми ст. 81 Закону про ПДВ, використовується

виключно Перелік № 23. Кожний вид діяльності, зазначений у Спецсвідоцтві, охоплює лише ті напрямки діяльності, які перелічені в пункті Переліку № 23 з відповідним кодом та найменуванням.

На необхідності наявності у Спецсвідоцтві записів про визначені види діяльності сільгосппідприємства ДПАУ акцентує увагу й у листі від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417: платники ПДВ, які відповідають вимогам ст. 81 Закону про ПДВ, застосовують спецрежим обкладення ПДВ за всіма видами діяльності, які зазначені у Спецсвідоцтві та підтверджені довідкою держорганів статистики. Така думка податківців, найімовірніше, випливає з норм пп. 27.3 і 27.5 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, якими, зокрема, установлено:

— достовірність відомостей про види діяльності підтверджується

витягом з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, що додається до заяви та містить відомості про основні види діяльності сільгосппідприємства за КВЕД (п.п. 27.3);

— на підставі відомостей, зазначених у заяві, податковий орган

у Спеціальному свідоцтві зазначає виключний перелік видів діяльності, які підпадають під дію ст. 81 Закону про ПДВ (п.п. 27.5).

Отже, на

відсутні у Спецсвідоцтві види діяльності, навіть за наявності їх у Переліку № 23, поширювати спецрежим ПДВ сільгосппідприємство не має права.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі