Теми статей
Обрати теми

I. Сплачений митним органам спецПДВ відображається у складі спецподаткового кредиту

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

2. Чи підлягає бюджетному відшкодуванню сума податку на додану вартість, сплачена сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування митному органу при ввезенні (імпортуванні) товарів, основних фондів на митну територію України, та в якій декларації необхідно відобразити таку операцію?

Відповідно до підпункту 7.2.7 пункту 7.2 статті 7 Закону у разі імпорту товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається вантажна митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку на додану вартість, або погашений податковий вексель.

Сільськогосподарське підприємство, що застосовує спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 81 Закону, відносить до податкового кредиту суми податку на додану вартість, сплачені при придбанні та/або спорудженні товарів (послуг), основних фондів для подальшого використання їх у виробництві сільськогосподарської продукції при виконанні вимог, встановлених підпунктом 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону.

Відповідно до підпункту 5.7.1 пункту 5.7 розділу 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 № 166, зі змінами та доповненнями (далі — Порядок № 166), у розділі II «Податковий кредит» в рядках 10 — 15 податкової декларації (скороченій) відповідно до підпункту 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону відображаються:

а) товари (послуги), які придбаваються сільськогосподарським підприємством для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а також основні фонди, які придбаваються (споруджуються) з метою їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

б) послуги, супутні поставці сільськогосподарського товару, який вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку.

При цьому згідно із підпунктом 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону у разі якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Формою податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої) передбачено, що якщо товари та основні фонди імпортовані з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які оподатковуються за ставкою 20 відсотків та нульовою ставкою, то в розділі II «Податковий кредит» податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої) обсяги їх придбання і податок на додану вартість, сплачений митним органам, відображаються у рядку 12.1 «ПДВ, сплачений митним органам».

Датою виникнення права платника податку на податковий кредит для операцій з імпорту товарів (супутніх послуг) вважається дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з підпунктом 7.3.6 пункту 7.3 статті 7 Закону.

Крім того, пунктом 81.3 статті 81 Закону визначено, що якщо сума податку на додану вартість, сплачена (нарахована) сільськогосподарським підприємством постачальнику на вартість виробничих факторів, перевищує суму податку, нараховану по операціях з поставки сільськогосподарських товарів (послуг), то різниця між такими сумами не підлягає бюджетному відшкодуванню.

Таким чином, суб’єкт спеціального режиму оподаткування при імпортуванні товарів або основних фондів на митну територію України має право на включення до складу податкового кредиту та відображення по рядку 12.1 «ПДВ, сплачений митним органам» податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої) сум податку на додану вартість, сплачених митним органам при наявності належним чином оформленої ВМД та за умови, що такі імпортовані товари, основні фонди підпадають під визначення виробничих факторів, визначених підпунктом 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону. При цьому перевищення сум податку на додану вартість, сплачених сільськогосподарським підприємством постачальнику на вартість виробничих факторів над сумою податку, нарахованого по операціях з поставки сільськогосподарських товарів, бюджетному відшкодуванню не підлягає.

<…>



коментар редакції

Сплачений митним органам спецПДВ відображається
 у складі спецподаткового кредиту

Як бачимо, ДПАУ аргументує відповідь посиланням на п. 81.3 Закону про ПДВ, що встановлює порядок, згідно з яким перевищення сум ПДВ, сплачених постачальникам, над сумою ПДВ, нарахованою за операціями поставок, спецрежимнику не відшкодовується. І хоча це формально не те саме, що сплата ПДВ

митним органам (а не постачальникам, якщо читати цей пункт дослівно), висновок ДПАУ не заперечується, оскільки:

— по-перше, ДПАУ згодна з

відображенням у спецдекларації за рядком 12.1 у складі податкового кредиту сум ПДВ, сплачених митним органам, нарівні із сумами ПДВ, сплаченими постачальникам;

— по-друге,

не встановлено розмежування між сплаченими сумами ПДВ постачальникам та митним органам і в п. 81.4 Закону про ПДВ: при вивезенні сільгосптоварів (супутніх послуг) у митному режимі експорту сільгосппідприємство — виробник таких товарів (послуг) має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів (послуг), вартість яких включається до складу виробничих факторів.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі