Теми статей
Обрати теми

I. Коригування податкового кредиту з ПДВ може бути в обидва боки

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

4. Чи підлягає коригуванню податковий кредит суб’єкта спеціального режиму оподаткування у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства?

Згідно з пунктом 5.1 статті 5 Порядку № 166 для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, у податковій декларації (скороченій) відображаються операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (абзац третій підпункту 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону).

Відповідно до підпункту 5.7.1 пункту 5.7 статті 5 Порядку № 166 у податковій декларації (скороченій) згідно з підпунктом 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону відображаються:

а) товари (послуги), які придбаваються сільськогосподарським підприємством для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а також основні фонди, які придбаваються (споруджуються) з метою їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

У разі, якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Указаний розподіл відбувається у тому періоді, у якому здійснювалось відповідне виготовлення та/або придбання, а розподілені суми включаються до значень рядків 10, 12, 13 та довідково відображаються у рядках 101, 121, 131 податкової декларації (скороченої);

б) послуги, супутні поставці сільськогосподарського товару, який вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку.

Підпунктом 5.8 статті 5 Порядку № 166 передбачено, що суб’єктом спеціального режиму оподаткування проводиться коригування податкового кредиту у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства виходячи із залишкової вартості основних фондів та вартості залишків товарів, що використовуються чи підлягають використанню в сільськогосподарському виробництві, відповідно до частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та в інших операціях, але не нижче питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг), розрахованої відповідно до вимог пункту 81.6 статті 81 Закону.

У рядку 16.3 податкової декларації (скороченої) переробного підприємства коригування відображається виключно зі знаком « + » (до збільшення). У рядку 16.3 податкової декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом та в якій відображається інша діяльність, таке коригування відображається відповідно зі знаком «-» (до зменшення). 



коментар редакції

Коригування податкового кредиту з ПДВ може бути в обидва боки

Процитовані норми п. 5.8 Порядку № 166 щодо порядку коригування в разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів

з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства цілком зрозумілі та додаткових коментарів не потребують. У цьому випадку коригування одночасно відображається за рядком 16.3: у спецдекларації — зі знаком «+» (до збільшення), у загальній декларації — зі знаком «-» (до зменшення).

Звертаємо увагу: порядку записів за рядком 16.3, призначеним для відображення в ньому коригувань, пов’язаних з використанням раніше придбаних товарів (послуг), основних фондів частково для виготовлення сільгосппідприємствами сільгосптоварів (послуг), а частково — для інших товарів (послуг), властива деяка «однобічність» — коли напрям використання змінюється з іншої діяльності на спецрежимну.

На жаль, законодавство не регламентує та й цей лист не роз’яснює порядок коригування податкового кредиту у зворотній ситуації, коли сільгосппідприємство змінює напрям використання товарів (послуг) та основних фондів

з діяльності у сфері сільського господарства на іншу діяльність. У цьому випадку скористатися рядком 16.3 спецдекларації (шляхом відображення в ньому певних сум зі знаком «-») не можна. На цьому, як бачимо, акцентує увагу й ДПАУ, зазначаючи, що у спецдекларації суми за рядком 16.3 відображаються виключно зі знаком «+» (до збільшення).

На нашу думку, у протилежній ситуації таке коригування одночасно відображається за

рядком 16.4 у такому порядку: у спецдекларації — зі знаком «-» (до зменшення), у загальній декларації, в якій показується інша діяльність, — зі знаком «+» (до збільшення). Про це ми вже зазначали у статті «Заповнюємо декларацію з ПДВ для сільгосппідприємств» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 33).

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі