Теми статей
Обрати теми

I. Розрахунок «сільгосп-частки» складається для кожного звітного періоду

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

5. Чи подається додаток 3 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)» разом з податковою декларацією (скороченою), яка подається з прочерками?

Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Порядку № 166, платники податку, у яких згідно з чинним законодавством (статті 81 Закону) суми податку на додану вартість, нараховані сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів (послуг), повністю залишаються у розпорядженні таких сільськогосподарських підприємств для відшкодування сум податку, сплачених (нарахованих) постачальникам на вартість виробничих факторів, а за наявності залишку таких сум податку — для інших виробничих цілей, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого указаною статтею.

Згідно із пунктом 5.1 статті 5 Порядку № 166 при заповненні декларації з податку на додану вартість (скороченої) платник податку у спеціальних полях для відміток рядків 0131 — 0133 податкової декларації указує позначку (х) для тих видів діяльності, які здійснює дане сільськогосподарське підприємство.

У спеціальному полі для відміток рядка «ПВ» податкової декларації (скороченої) проставляється питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) у вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів сукупно (%).

У спеціальному полі для відміток рядка «ПВН» податкової декларації (скороченої) проставляється питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) у вартості всіх товарів (послуг), поставлених новоствореним сільськогосподарським підприємством за наслідками кожного звітного податкового періоду ( %).

Розрахунок питомої ваги проводиться в додатку 3 до податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої).

Враховуючи те, що при заповненні податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої) сільськогосподарське підприємство повинно враховувати питому вагу вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг), розрахунок якої проводиться у додатку 3 до декларації, то незалежно від того, що декларація подається з прочерками, додаток 3 подається одночасно з податковою декларацією.



коментар редакції

Розрахунок «сільгосп-частки» складається для кожного звітного періоду

Згідно з п.п. 4.1.1 Порядку № 166 декларація подається платником незалежно від того, виникло у звітному (податковому) періоді податкове зобов’язання чи ні. При цьому п. 4.2 Порядку № 166 установлено, зокрема, що у складі декларації повинні подаватися

всі необхідні додатки до декларації.

Отже, оскільки

додаток 3 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)» є невід’ємною частиною податкової звітності сільгосппідприємства, його подання разом зі спецдекларацією незалежно від того, що вона подається з прокресленнями, є обов’язковим.

При цьому звернемо увагу на п. 81.6 Закону про ПДВ: до розрахунку питомої ваги беруться обсяги поставок вироблених (наданих) сільгосппідприємством товарів (послуг), у тому числі сільгосптоварів (послуг), на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, протягом

попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно. Звідси зрозуміло, що дані для розрахунку питомої ваги постійно оновлюються, отже, розрахунок для кожного наступного звітного періоду може відрізнятися.

Нагадаємо: розрахунку питомої ваги було присвячено окрему статтю «Нюанси розрахунку «сільгосп-частки» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 8).

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі