Теми статей
Обрати теми

I. Давальницькі умови — у спецрежимі

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

6. В якій декларації суб’єкт спеціального режиму оподаткування повинен відображати операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах?

Законом України від 21 травня 2009 року № 1403-VI «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» щодо застосування норм спеціального режиму оподаткування для сільгосптоваровиробників при реалізації власної продукції» (набув чинності з 18.06.2009 р.) внесено зміни до Закону, з урахуванням яких, відповідно до пункту 81.6 пункту 81 статті 81 Закону сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Абзацом третім пункту 5.1 розділу 5 Порядку № 166 передбачено, зокрема, що для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, у податковій декларації (скороченій) відображаються лише операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Таким чином, починаючи з 18 червня 2009 року операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування, відображаються у податковій декларації з податку на додану вартість (скороченій) (за умови наявності відповідних кодів КВЕД як у Свідоцтві, так і у витязі).



коментар редакції

Давальницькі умови — у спецрежимі

Не повторюватимемо всі перипетії «давальницького» питання, описані нами раніше у статті «Давальницькі умови — у спецрежимі сільгосп-ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 14). З набуттям чинності Законом № 1403, згідно з яким до п. 81.6 Закону про ПДВ унесено доповнення «а також на давальницьких умовах»,

проблему було вирішено.

Щодо висновку податківців дозволимо собі лише маленьке уточнення: згідно з п.п. 27.4 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення ПДВ за формою № 2-РС зазвичай називається

Спеціальне свідоцтво.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі