Теми статей
Обрати теми

I. Розподіл податкових зобов'язань з ПДВ з використанням розрахункового коефіцієнта

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

9. Який порядок формування податкових зобов’язань переробним підприємством при здійсненні операцій з реалізації готової продукції, яка виготовлена частково з продукції, придбаної у сільськогосподарських товаровиробників, а частково з продукції, придбаної зі сторони?

Відповідно до пункту 11.21 статті 11 Закону сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м’ясо в живій вазі.

Пунктом 6 Порядку № 291 визначено, що переробні підприємства за результатами діяльності за кожний звітний (податковий) період ведуть окремий податковий і бухгалтерський облік готової продукції, виготовленої з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі.

За результатами окремого обліку готової продукції, виготовленої з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі, переробні підприємства відповідно до вимог Закону визначають суми податкових зобов’язань та податкового кредиту, які виникають у зв’язку з переробкою та поставкою такої продукції, і складають окрему податкову декларацію, яка разом з декларацією щодо іншої діяльності подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації переробного підприємства як платника податку на додану вартість у порядку і в строки, встановлені зазначеним Законом, з урахуванням вимог нормативно-правових актів ДПА.

Відповідно до підпункту 5.3.1 пункту 5.3 розділу 5 Порядку № 166, у податковій декларації (переробного підприємства) відображаються лише ті операції переробних підприємств, які стосуються режиму оподаткування, установленого пунктом 11.21 статті 11 Закону.

Таким чином, якщо переробне підприємство здійснює операції з поставки готової продукції (товарів), яка виготовлена частково з продукції, придбаної у сільськогосподарських товаровиробників, а частково з продукції, придбаної зі сторони, то таке переробне підприємство повинне забезпечити ведення окремого податкового обліку готової продукції.



коментар редакції

Розподіл податкових зобов’язань з ПДВ
з використанням розрахункового коефіцієнта

Вимога законодавства про ведення окремого податкового обліку готової продукції (товарів), виготовленої частково з продукції, придбаної у сільгосптоваровиробників, а частково з продукції, придбаної на стороні, загальновідома. На жаль, ДПАУ на цьому і зупинилася, не висвітливши питання, як розподіляти зобов’язання з ПДВ, нараховані за операціями поставки готової продукції в цій ситуації, характерній для багатьох переробних підприємств.

Набагато інформативніше виявилася консультація фахівця ДПАУ «Порядок виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам», опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 16, с. 2. Зокрема, у ній зазначено таке.

Розподіл сум

податкового кредиту з ПДВ між бюджетною та спеціальною деклараціями необхідно здійснювати за результатами обліку придбаної сировини окремо у сільгосптоваровиробників та в інших постачальників.

Щодо розподілу між цими деклараціями

податкових зобов’язань, які стосуються операцій з поставки готової продукції, виготовленої із сировини, придбаної окремо у сільгосптоваровиробників і окремо — в іншої категорії постачальників, слід зауважити, що механізм (порядок) такого окремого розподілу на законодавчому рівні не встановлено. У цьому випадку переробним підприємствам можна порекомендувати застосовувати раніше запропоновані ДПАУ (листи від 28.01.2003 р. № 1399/7/15-3317, від 22.08.2001 р. № 5577/6/16-1217) методи розподілу сум ПДВ згідно з розрахунковим коефіцієнтом.

Його значення визначається як співвідношення вартості сировини (без ПДВ), придбаної у звітному (податковому) періоді у сільгосптоваровиробників, та загальної вартості сировини (без ПДВ), придбаної в цьому звітному (податковому) періоді в усіх категорій постачальників.

Коефіцієнт застосовується до загальних обсягів поставки готової продукції, виготовленої із сировини, придбаної в усіх категорій постачальників. Визначена таким розрахунковим методом частина готової продукції із загальних обсягів поставки готової продукції припадатиме на частку поставок готової продукції, яку виготовлено із сировини, придбаної у сільгосптоваровиробників та яка повинна включатися до спецдекларації з ПДВ.

Докладніше це питання висвітлено у статті «Спецдекларація з ПДВ переробного підприємства» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 26).

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі