Теми статей
Обрати теми

II. Податкова звітність з податку на додану вартість. Перехід із кварталу на місяць: від’ємний ПДВ не загубиться

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

II. Податкова звітність з податку на додану вартість

 

1. Який порядок черговості відображення від’ємного значення в податкових деклараціях з податку на додану вартість при переході такого платника у середині кварталу з квартальної звітності на місячну, у зв’язку з перевищенням допустимої межі обсягу оподатковуваних операцій, якщо таке від’ємне значення виникло за наслідками квартальної декларації з податку на додану вартість?

Відповідно до підпункту 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) для подання декларації встановлюються такі строки:

якщо звітний (податковий) період дорівнює календарному місяцю, декларація подається до державної податкової інспекції (адміністрації) за місцезнаходженням платника протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

якщо звітний (податковий) період дорівнює календарному кварталу, декларація подається до державної податкової інспекції (адміністрації) за місцезнаходженням платника протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Згідно з пунктом 7.8 статті 7 Закону податковим періодом є календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Законом, — календарний квартал.

Зокрема, платник податку, обсяг оподатковуваних операцій якого за минулі 12 місячних податкових періодів не перевищував 300 тис. грн., може вибрати квартальний податковий період, подавши заяву про це до податкового органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

У разі якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду обсяг оподатковуваних операцій платника податку перевищує 300 тис. грн., такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

Пунктом 5.11 Порядку № 166 зазначено, зокрема, що, якщо за результатами поточного звітного (податкового) періоду платником податку визначено від’ємне значення різниці між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту, сума визначеного від’ємного значення зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (відображається у рядку 22.2 податкової декларації поточного звітного (податкового) періоду та переноситься до рядка 23.1 податкової декларації наступного звітного (податкового) періоду).

Отже, якщо платник податку на додану вартість у середині кварталу (наприклад у лютому — другий місяць кварталу) перевищив допустиму межу обсягу оподатковуваних операцій, а за наслідками квартальної декларації з ПДВ (за січень — перший місяць кварталу) виникло від’ємне значення, то такий платник повинен:

до 20 березня подати податкову декларацію з ПДВ за лютий;

до 20 квітня — податкову декларацію з ПДВ за березень;

до 10 травня — податкову декларацію з ПДВ за I квартал, яка складатиметься з першого місяця — січня, у рядку 22.2 якої задекларувати суму від’ємного значення з ПДВ та перенести до рядка 23.1 податкової декларації з ПДВ за квітень, яка подається до 20 травня.



коментар редакції

Перехід із кварталу на місяць: від’ємний ПДВ не загубиться

Усім зрозуміло прописане в законі правило: загальносистемники — платники ПДВ

на квартальному періоді повинні перейти на місячний період у разі перевищення 300-тисячної межі (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 100, с. 67). Однак не зовсім зрозуміло, як у перехідний період звітувати: у жодному нормативному документі це не прописано.

На допомогу прийшла ДПАУ, яка ще рік тому в листі від 28.02.2008 № 3975/7/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 55, с. 19 роз’яснила строки подання останньої квартальної декларації та першої місячної. У листі, що розглядається, ДПАУ повторила ці строки і, що не менш важливо, роз’яснила

порядок перенесення від’ємного ПДВ, отриманого за підсумками останньої квартальної декларації, до наступних місячних декларацій. Покажемо на прикладі, що ж вийшло.

 

Перевищено 300 тис. у

Подання декларації

Відображається від’ємне значення

1

2

3

січні

— за січень до 20 лютого

— січня в ряд. 23.1 декларації за лютий

— за лютий до 20 березня

— лютого в ряд. 23.1 декларації за березень

— за березень до 20 квітня

— березня в ряд. 23.1 декларації за квітень

лютому

— за I квартал (фактично показники січня) до 10 травня

січня (I кв.) у ряд. 23.1 декларації за квітень

— за лютий до 20 березня

— лютого в ряд. 23.1 декларації за березень

— за березень до 20 квітня

— березня в ряд. 23.1 декларації за квітень

березні

— за I квартал (фактично показники січня і лютого) до 10 травня

січня/лютого (I кв.) у ряд. 23.1 декларації за квітень

— за березень до 20 квітня

— березня в ряд. 23.1 декларації за квітень

 

Зверніть увагу на два останні місяці кварталу: не виключена ситуація, що показник ряд. 23.1 декларації за квітень складатиметься із суми від’ємних значень двох декларації — за I квартал та за березень.

У будь-якому разі ДПАУ внесла ясність щодо неврегульованого питання, а отже, у платників стало менше головного болю.

Крім зазначених ситуацій, платник може зіткнутися з проблемою перенесення від’ємного значення, яке утворилося в передостанньому квартальному періоді до переходу на місячний період сплати ПДВ. Наприклад, куди переносити від’ємне значення III кварталу, якщо платник перевищив обсяги у грудні: до місячної грудневої декларації чи останньої квартальної (за IV кв., з показниками жовтня та листопада). Докладну відповідь на це запитання було дано представником податкових органів О. Вінцевич // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 7, с. 62. Ми ж повторимо її стисло: у цьому випадку перенесення слід відобразити у грудневій декларації.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі