Теми статей
Обрати теми

II. Повернення авансів/товарів може вплинути на розподіл податкового кредиту минулим періодом

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

4. Як відобразити в податковій декларації з податку на додану вартість повернення товарів або передоплати за непоставлені товари (послуги), операції з поставки яких оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 0 % (рядок 2.2 податкової декларації з податку на додану вартість)?

Відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Відповідно до пункту 5.6 та 5.8 Порядку № 166, коригування податкових зобов’язань відображається у рядку 8, а коригування податкового кредиту відображається у рядку 16, при заповненні яких (крім рядка 16.5) обов’язковим є подання додатка 1 до податкової декларації з податку на додану вартість, який заповнюється у розрізі контрагентів та податкових накладних.

Діюча форма розрахунку коригування дозволяє порівняти дані податкового обліку у продавця та покупця, а саме конкретизує показники в разі проведення коригування на підставі пункту 4.5 статті 4 Закону.

Враховуючи зазначене, платник податку при поверненні йому товарів або передоплати за непоставлені ним товари (послуги), операції з поставки яких були оподатковані податком на додану вартість за ставкою 0 % та відображались у рядку 2.2 податкової декларації з податку на додану вартість, має виписати розрахунок коригування (додаток 1) та відобразити у колонці А рядка 8.3 податкової декларації з податку на додану вартість зменшення обсягів проданих товарів та прокреслити колонку Б рядка 8.3 податкової декларації з ПДВ, а також подати розрахунок коригування (додаток 1), в якому заповнюються колонки 2 — 7, 9 розділу I. До декларації платником додається довідка довільної форми, засвідчена підписом керівника чи головного бухгалтера та печаткою (чи підписом платника, якщо платник — фізична особа), з наданням пояснення змісту коригування.

При цьому у разі, якщо платником податку в податковому періоді, в якому здійснювалися операції з поставки товарів (послуг), що оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 0 %, здійснювалися й операції, звільнені від оподаткування, та/або операції, що не є об’єктом оподаткування, то при поверненні йому товарів (послуг), що оподатковуються за ставкою 0 %, такий платник повинен переглянути частку використання придбаних ним товарів (послуг) в оподатковуваних операціях.

Тобто, якщо платник податку здійснює коригування попередніх періодів, то і частку використання придбаних товарів (послуг) з метою коригування податкового кредиту слід враховувати в оподатковуваних операціях того звітного періоду, показники якого коригуються (а не того, в якому таке коригування відбувається).



коментар редакції

Повернення авансів/товарів може вплинути на розподіл
 податкового кредиту минулим періодом

Із тексту цього запитання ми зробили такі висновки:

1.

Як і раніше, ДПАУ вважає, що п. 4.5 Закону про ПДВ охоплює не тільки повернення товарів, а й повернення авансів (див., наприклад, лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 73, с.46). А це означає, що продавцю слід:

— виписати розрахунок коригування до податкової накладної (додаток 2 до ПН);

— відобразити таке повернення в Розрахунку коригування ПДВ до декларації з ПДВ (додаток 1 до декларації);

— відобразити таке повернення в декларації з ПДВ.

2.

Відображати повернення товарів/авансів у додатку 1 та в декларації необхідно, навіть якщо податкові зобов’язання за такою операцією нараховувалися в розмірі 0 %. Як це зробити, докладно описано в листі. При цьому податківці говорять про необхідність подання довідки в довільній формі, яка б пояснювала причину коригування. Імовірно, податківцям так буде простіше зрозуміти, чому коригується тільки показник колонки А (база) і не коригується показник колонки Б (сума ПДВ). Від себе уточнимо: законодавство подання такої довідки не передбачає.

3.

Найцікавіше — це завершальна частина листа, і стосується вона платників, які поряд з оподатковуваними операціями здійснюють неоподатковувані. ДПАУ зазначає: якщо у звітному періоді відбулося повернення оподатковуваного товару (авансу), то необхідно перерахувати розподіл податкового кредиту за підсумками вже минулого періоду відвантаження такого товару (або отримання авансу), коли поряд з оподатковуваними операціями здійснювалися й неоподатковувані. На нашу думку, у цій ситуації повертатися до минулого періоду нелогічно, адже в тій ситуації ми зробили все правильно, повернення товару (авансу) — це операція поточного періоду, її і слід ураховувати в розподілі податкового кредиту поточного періоду. Інша справа, якби ми виявили помилку, яка вплинула на розподіл минулого періоду, тоді слід було б повертатися та перераховувати розподіл податкового кредиту.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі