Теми статей
Обрати теми

II. Виправлення помилок у розрахунку коригування

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

5. Який порядок виправлення помилок, допущених у розрахунку коригування до податкової накладної (додатку 2)?

Відповідно до підпункту 7.2.1 пункту 7.2 статті 7 Закону платник податку зобов’язаний надати покупцю податкову накладну.

Згідно із підпунктом 7.2.3 пункту 7.2 статті 7 Закону податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом.

Підпунктом 7.2.6 пункту 7.2 статті 7 Закону визначено, що податкова накладна видається платником податку, який поставляє товари (послуги), на вимогу їх отримувача, та є підставою для нарахування податкового кредиту.

Пунктом 4.5 статті 4 Закону визначено, що якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Відповідно до пункту 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 165 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.06.97 р. за № 233/2037) (далі — Порядок № 165), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Оскільки податкова накладна є розрахунковим документом, що підтверджує факт придбання товарів (послуг) та є підставою для нарахування податкового кредиту, а у разі здійснення коригування сум ПДВ, відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону, розрахунок коригування до податкової накладної (додаток 2) є невід’ємною частиною такої податкової накладної, виправлення помилок у такому розрахунку коригування (додатка 2) не допускається. При цьому виправлення помилок проводиться шляхом виписки нового розрахунку коригування до цієї ж податкової накладної з урахуванням попередніх коригувань.



коментар редакції

Виправлення помилок у розрахунку коригування

Як мовиться, ніхто не застрахований від помилок. Трапляються вони і при

виписуванні розрахунку коригування до податкової накладної (далі — РК). У цьому випадку податківці не дозволяють робити виправлення в самому розрахунку, як це дозволено Положенням, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88, щодо первинних документів (крім касових та банківських).

Звісно, можна поспорити з контролерами, говорячи, що розрахунок коригування цілком

відповідає визначенню первинного документа (п. 2.1 Положення № 88, ст. 1 Закону про бухгалтерський облік). Однак небагатослівність Закону про ПДВ та Порядку № 165 щодо статусу РК не надає «залізних» аргументів у такому спорі. Тим більше, незрозуміло чому, Закон про ПДВ (п.п. 7.2.3) називає саму податкову накладну звітним податковим і одночасно розрахунковим документом, а РК — дійсно похідний документ від ПН і за логікою повинен мати такий самий статус.

Проте

ДПАУ пропонує вихід у разі помилкового РК: вона пропонує виписати ще один до тієї ж податкової накладної, але при цьому враховувати виправлення першого (помилкового) РК.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі