Теми статей
Обрати теми

III. Реєстрація та анулювання платників податку. Добровольці знімаються з ПДВ-реєстрації за загальними правилами

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

III. Реєстрація та анулювання платників податку

 

1. Чи має право особа, яка зареєстрована платником ПДВ за добровільним рішенням, подати заяву на скасування реєстрації платником ПДВ раніше, ніж мине двадцять чотири календарні місяці з моменту реєстрації, якщо обсяги оподатковуваних операцій за дванадцять поточних календарних місяців є меншими, ніж 300 тис. грн.?

Відповідно до пункту 9.8 статті 9 Закону реєстрація діє до дати її анулювання, яка відбувається, зокрема, у випадках, якщо:

— платник податку, який до місяця, в якому подається заява про анулювання реєстрації, є зареєстрованим згідно з положеннями підпункту 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону більше двадцяти чотирьох календарних місяців, включаючи місяць реєстрації, та має за останні дванадцять поточних календарних місяців обсяги оподатковуваних операцій, менші за визначені зазначеним підпунктом;

— особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб’єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати ПДВ, відмінний від тих, що встановлені цим Законом, чи звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

— особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларації з цього податку протягом дванадцяти послідовних податкових місяців або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність оподатковуваних поставок протягом такого періоду, а також у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрації суб’єктів господарювання.

Анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпункті «а» цього пункту, здійснюється за заявою платника податку.

Анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпунктах «б» — «ґ» цього пункту, здійснюється за ініціативою відповідного податкового органу або такої особи.

Таким чином, рішення про анулювання реєстрації особи, яке приймається такою особою або відповідним податковим органом, приймається з урахуванням вищевикладених умов, незалежно від того, добровільною чи ні була така реєстрація.



коментар редакції

Добровольці знімаються з ПДВ-реєстрації за загальними правилами

Запитання варте уваги тому, що відповіді на нього ні Закон про ПДВ, ні Положення № 79 не містять. Річ у тім, що якщо звернутися до п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ, то великою мірою в ньому йдеться про можливість зняття з реєстрації осіб (при збереженні невеликих обсягів за останні 12 із 24 місяців перебування у ПДВ-статусі), зареєстрованих такими згідно з положеннями п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ (тобто зареєстрованих платниками ПДВ в обов’язковому порядку), а отже, формально добровольців не стосується. Адже добровольці, нагадаємо, реєструються на підставі п. 2.2 Закону про ПДВ (п. 11 Положення № 79). Та все ж на практиці податківці

поширюють п.п. «а» і на добровольців, зазначаючи: якщо особа зареєстрована платником за власним добровільним рішенням, то такого платника податків може бути знято з реєстрації на підставі п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ (п. 3 листа ДПАУ від 28.02.2008 р. № 3975/7/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 55). До того ж і сама форма Заяви про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (форма № 3-ПДВ, додаток 3 до Положення № 79) також містить причини анулювання реєстрації виключно з п. 9.8 Закону про ПДВ.

У ситуації, що склалася, виходить, що будь-яких винятків для добровольців законодавством не передбачено. А отже, вони, як і решта платників податків, при знятті з ПДВ-реєстрації змушені керуватися положеннями п. 9.8 Закону про ПДВ (що, судячи з усього, і намагалася донести сьогоднішнім листом ДПАУ). Тому, як це, можливо, не здаватиметься несправедливим, але на підставі п.п. «а» п. 9.8 при збереженні невеликих обсягів

добровільному платнику ПДВ знятися з ПДВ-реєстрації раніше 24 місяців перебування в лавах платників податків не вдасться. Інша справа, якщо добровільний платник податків збирається знятися з ПДВ-реєстрації за іншими підставами (наприклад, у зв’язку з переходом на єдиний податок — п.п. «в» п. 9.8 або при ліквідації за власним бажанням — п.п. «б» п. 9.8) — у таких випадках вимоги про 24 місяці роботи для анулювання реєстрації Закон про ПДВ не висуває.

Нагадаємо також, що докладніше особливості зняття з ПДВ-реєстрації розглядалися в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі