Теми статей
Обрати теми

III. Перетворення підприємств: коли можна виправити помилки попередника?

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

2. Чи може юридична особа, утворена в результаті перетворення, виправити помилки, допущені її попередником?

Відповідно до пункту 8 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 01.03.2000 № 79, зі змінами та доповненнями (далі — Положення № 79), юридична особа, утворена в результаті реорганізації платника податку на додану вартість, реєструється платником податку на додану вартість як новоутворена у порядку, визначеному Положенням № 79.

Положення абзацу першого пункту 8 Положення № 79 не застосовуються, якщо датою державної реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, є дата державної реєстрації юридичної особи, припиненої в результаті перетворення, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію новоутвореної юридичної особи і даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. У цьому випадку реєстрація платником податку на додану вартість новоутвореної юридичної особи проводиться за процедурами перереєстрації, визначеними Положенням № 79.

Якщо датою державної реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, є дата завершення перетворення та така юридична особа протягом десяти календарних днів, наступних за датою завершення перетворення, одночасно подає податковому органу заяву про реєстрацію її ПДВ та про анулювання податкової реєстрації особи, припиненої шляхом перетворення, то у цьому випадку датами реєстрації платником ПДВ новоутвореної юридичної особи та анулювання податкової реєстрації припиненої юридичної особи є дата внесення до Реєстру відповідних записів.

Таким чином, якщо внаслідок перетворення юридичної особи у свідоцтві про державну реєстрацію новоутвореної юридичної особи датою її державної реєстрації буде визначено дату державної реєстрації попередника, то така особа перереєстровується як платник податку на додану вартість, і дата реєстрації її платником податку на додану вартість відповідає даті попередника. В даному випадку платник податку отримує нове Свідоцтво датою початку дії якого та датою анулювання старого Свідоцтва є останній день десятиденного строку від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація».

При цьому така новоутворена юридична особа може здійснити виправлення помилок, які допущені її попередником, у порядку визначеному пунктом 5.1 статті 5 Закону № 2181 та пунктом 4.4 розділу 4 Порядку № 166.

Якщо датою державної реєстрації новоутвореної юридичної особи є нова дата, то одночасно проводиться анулювання реєстрації як платника податку на додану вартість попередника та реєстрація платником податку на додану вартість правонаступника з новою датою реєстрації платником податку на додану вартість.

Ураховуючи те, що юридична особа у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість виключається із Реєстру платників податку на додану вартість, то правонаступник такої особи не може здійснити виправлення помилок за період до дати власної реєстрації платником податку на додану вартість.



коментар редакції

Перетворення підприємств: коли можна виправити помилки попередника?

Отже, можливість виправлення помилок залежить від умов перетворення підприємств, при цьому важливе значення має

дата держреєстрації новоствореної особи, що застерігається. Як випливає з роз’яснення, виправити помилки попередника після перетворення:

може новостворене підприємство, датою держреєстрації якого є дата держреєстрації юрособи, припиненої в результаті перетворення. Оскільки дата реєстрації особи платником ПДВ у такій ситуації не змінюється (вважається, що вона відповідає даті ПДВ-реєстрації попередника), а при цьому відбувається тільки перереєстрація Свідоцтва платника ПДВ (п. 21 Положення № 79), то податківці вказують на можливість виправлення помилок у цьому випадку;

не може підприємство, датою держреєстрації якого є дата завершення перетворення, що проводиться та яке внаслідок такого перетворення проходить заново реєстрацію платником ПДВ як новостворена особа. Оскільки попередник у такому разі знімається з ПДВ-реєстрації та виключається з Реєстрів платників ПДВ, то правонаслідувач виправити його помилки не може.

Водночас хочемо нагадати про лист Держкомпідприємництва від 10.12.2009 р. № 15256, де наголошувалося, що відповідно до норм чинного законодавства при створенні юридичної особи в результаті реорганізації шляхом перетворення на свідоцтві про державну реєстрацію проставляється дата державної реєстрації юридичної особи, що утворюється в результаті цієї реорганізації.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі