Теми статей
Обрати теми

III. Повернення товару продавцю, який повторно реєструється платником ПДВ: податкові наслідки

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

3. Як у податковому обліку продавця відображається операція з повернення товарів покупцем, якщо на дату відвантаження товару продавець був зареєстрований платником ПДВ, потім його було виключено з реєстру платників ПДВ, а на момент отримання ним товару від покупця продавець повторно зареєструвався платником ПДВ?

Відповідно до пункту 9.8 статті 9 Закону у разі анулювання реєстрації платник податку позбавляється права на нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування, але у строки, визначені законом, є зобов’язаним погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату сплати такої суми податку, чи ні.

Крім того, при визначенні дати реєстрації особи, яка повторно реєструється платником податку на додану вартість, не враховуються періоди попередніх податкових реєстрацій, які були анульовані, та датою податкової реєстрації такого платника податку на додану вартість є дата його нової реєстрації незалежно від строку, що пройшов від дня анулювання попередньої податкової реєстрації такої особи до дня подання заяви про її повторну податкову реєстрацію (пункт 14 Положення № 79).

Таким чином, у продавця, який повторно зареєстрований платником ПДВ, повернення товарів від покупця, які були відвантажені ним в період його попередньої реєстрації, в податковому обліку не відображається.

У свою чергу платник податку — покупець при поверненні товарів припиняє їх використання у межах господарської діяльності, що є однією з основних вимог формування податкового кредиту, як це передбачено у підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону, тому право на податковий кредит щодо таких товарів у платника відсутнє.

Оскільки, платник податку — покупець при придбанні товарів сформував податковий кредит на підставі отриманої податкової накладної, то в даному випадку йому необхідно відкоригувати суму податкового кредиту з відповідним відображенням такого коригування в рядку 16.4 «Інші випадки» податкової декларації з ПДВ, форму якої затверджено наказом № 166.



коментар редакції

Повернення товару продавцю, який повторно
реєструється платником ПДВ: податкові наслідки

У листі розглядається ситуація, коли продавець (який пройшов етапи (1 етап) платник ПДВ (2 етап) анулювання ПДВ-реєстрації (3 етап) повторна реєстрація платником ПДВ) відвантажив товари покупцю, ще будучи платником ПДВ (тобто на 1 етапі), але згодом отримує назад такий товар від покупця (повернення товару), уже ставши платником ПДВ повторно (тобто на етапі 3).

Як зазначає ДПАУ, у цьому випадку:

— платник-

продавець відкоригувати раніше відображені при продажу податкові зобов’язання не зможе, адже в його житті після відвантаження був період анулювання ПДВ-реєстрації (етап 2), а значить, заново ставши платником ПДВ, тепер все слід почати з чистого аркуша. Тому повернення таких товарів у податковому обліку продавця не відображається (і в декларації з ПДВ, судячи з усього, жодним чином не показується);

покупець, у свою чергу, має відкоригувати раніше відображений податковий кредит, оскільки товари не буде використано в господарській діяльності (п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ). При цьому, на відміну від звичайного повернення товару, коли покупець на підставі отриманого від продавця розрахунку коригування (додатка 2 до податкової накладної) зменшує податковий кредит за рядком 16.2 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону», у цьому випадку здійснити коригування, як наголошується в листі, йому необхідно буде за рядком 16.4 «інші випадки» декларації.

Та все ж таки продавець, позбавлений права на коригування, потрапляє при цьому в дуже невигідне положення, а тому, можливо, для сторін сприятливіше виявиться заміна повернення товару його зворотним продажем.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі