Теми статей
Обрати теми

IV. Головне підприємство, «розреєстрована» філія та розрахунок коригування

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

2. Чи має право головне підприємство — платник ПДВ виписати розрахунок коригування до податкової накладної, яка була виписана філією, реєстрацію платника податку на додану вартість якої анульовано?

Пунктом 3 Положення зазначено, що будь-якій особі, яка реєструється як платник податку на додану вартість, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для справляння цього податку.

Індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Відповідно до пункту 2 Порядку № 165 податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку в податковому органі і якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ.

Згідно із пунктом 20 Порядку № 165 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. При цьому пунктом 26 Порядку № 165 передбачено, що на титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.

Відповідно до пункту 27 Порядку № 165 розрахунок коригування складається виключно продавцем — особою, яка є платником ПДВ, філією чи структурним підрозділом, якому делеговано право виписки податкової накладної, а також особою, яка веде облік результатів під час виконання договорів про спільну діяльність та відповідальна за утримання та внесення податку до бюджету, та покупцем — отримувачем послуги, наданої йому на митній території України нерезидентом, якщо такий покупець виступає податковим агентом такого нерезидента, із обов’язковим включенням зазначених коригувань до зміни податкових зобов’язань та одночасним відображенням у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних з від’ємним чи позитивним значенням.

Оскільки, розрахунок коригування складається виключно продавцем — платником податку на додану вартість і заповнюється на підставі обов’язкових реквізитів, зокрема, зазначається індивідуальний податковий номер продавця і його номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, то після анулювання реєстрації філії як окремого платника податку на додану вартість, головне підприємство не має законодавчих підстав для складання розрахунку коригування до податкової накладної, яка була виписана філією до анулювання її реєстрації як платника податку на додану вартість.



коментар редакції

Головне підприємство, «розреєстрована»
 філія та розрахунок коригування

Нагадаємо: історія з примусовою розреєстрацією філій платниками ПДВ відбулася на рубежі 2008 — 2009 років (докладніше ця ситуація розглядалася у статті «Як філії прощаються з ПДВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11). Тоді ДПАУ своїми листами від 09.04.2008 р. № 7330/7/16-1417 та від 01.12.2008 р. № 24738/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11 вимагала від філій (які, зауважимо, імовірно, ніколи й не повинні були реєструватися платниками ПДВ, однак ставали у минулому такими з ініціативи ДПАУ) пройти процедуру зняття з ПДВ-реєстрації, здавши при цьому свідоцтва платників ПДВ.

Тепер же після такої розреєстрації філій виникло, зокрема, таке запитання: чи може

головне підприємство (скажімо, у зв’язку з виникненням обставин, названих у п. 4.5 Закону про ПДВ) виписати розрахунок коригування до раніше складеної філією (ще в період перебування платником податків) податкової накладної? Податківці відповіли на нього негативно — ні, не може. Формально, вони праві. Виписати розрахунок коригування (додаток 2) до податкової накладної, складеної на той момент іншим платником податків (філією), головному підприємству не вдасться, адже це суперечить самому порядку заповнення розрахунку коригування (пп. 20 — 31 Порядку № 165), який складається до податкової накладної, раніше виписаної таким платником податків, яким при цьому платник податків коригує раніше відображені свої податкові зобов’язання і чого, звісно, не може робити за будь-якого іншого платника податків.

Разом із тим, вважаємо, що в ситуації з філіями (реєстрацію та розреєстрацію яких ініціювали самі ж податківці) така заборона на виписування розрахунку коригування не має все ж позбавляти головне підприємство можливості проведення коригувальних операцій. Адже діяльність філії відбувається, насамперед,

у складі самого підприємства (у зв’язку з чим і зміна умов операцій, що стала причиною коригувань, напевно супроводжуватиметься відповідним уточненням положень раніше укладеного між головним підприємством та контрагентом договору, що вже, на наш погляд, є достатньою підставою для коригування). До того ж, як відомо, виписування розрахунку коригування супроводжує уточнення, що проводяться, далеко не завжди (так, у деяких коригувальних ситуаціях розрахунок коригування взагалі не складається). А тому, вважаємо, у цьому випадку головне підприємство може провести уточнення без складання розрахунку коригування, використовуючи для цього, наприклад, рядок 8.4 «інші випадки» декларації. До речі, варте уваги, що у минулому ДПАУ допускала можливість проведення самоуточнення головним підприємством та виправлення помилок за філію після зняття такого свого відокремленого підрозділу з ПДВ-реєстрації (лист ДПАУ від 23.02.2006 р. № 3408/7/16-1517-26).

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі