Теми статей
Обрати теми

IV. Відображення в реєстрі філії отриманих податкових накладних

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

3. Чи має право філія, якій делеговано право виписки податкової накладної та ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, відображати в реєстрі отриманих податкових накладних отримані податкові накладні, якщо в реквізиті «місцезнаходження покупця» зазначено тільки адресу головного підприємства — платника податку на додану вартість?

Відповідно до пункту 2 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПА України від 30.06.2005 № 244 (далі — Порядок № 244), реєстр ведеться особами, зареєстрованими як платники податку на додану вартість. Якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють придбання/поставку товарів (послуг) та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі філії, може делегувати філії або структурному підрозділу право ведення реєстру. Для цього платник податку повинен кожній філії та структурному підрозділу присвоїти окремий код (номер, шифр), про що письмово проінформувати державний податковий орган за місцем його реєстрації як платника податку на додану вартість. Відповідальність за недотримання вимог Порядку № 244 філіями та структурними підрозділами несе платник податку на додану вартість.

Враховуючи таку специфіку податкового обліку у платників, які мають філії чи відокремлені підрозділи, при складанні податкової накладної, яка надаватиметься філії чи структурному підрозділу платника податку, платник податку, який виписуватиме таку податкову накладну, повинен враховувати:

при заповненні поля «Особа (платник податку) — покупець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, необхідно зазначити назву філії або структурного підрозділу, яка фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною по договору та отримує товари (послуги);

при заповненні поля «Місцезнаходження покупця» вказується місцезнаходження юридичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, поряд з яким може вказуватися адреса філії або структурного підрозділу, яка фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною по договору та отримує товари (послуги).

Отже, філія, якій делеговано право ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, має право відображати в реєстрі отриманих податкових накладних отримані податкові накладні, якщо в полі «Місцезнаходження покупця» зазначено тільки адресу головного підприємства — платника податку на додану вартість, але при цьому в полі «Особа (платник податку) — покупець» разом з назвою головного підприємства зазначена назва такої філії.



коментар редакції

Відображення в реєстрі філії отриманих податкових накладних

У цьому випадку ДПАУ нагадує, що згідно з п. 2 Порядку № 244 філіям може бути

делеговано право ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних (з присвоєнням при цьому філії окремого коду (номера, шифру) та повідомленням про це податкового органу підприємства. Зауважимо, при виписуванні філією з делегованими повноваженнями податкових накладних такий код наводиться в номері податкової накладної через дріб: у чисельнику вказується порядковий номер податкової накладної, а у знаменнику — код філії, п. 3 Порядку № 165).

У зв’язку з тим, що в податковому законодавстві, зокрема у профільних Порядку № 165 та Порядку № 244, особливості виписування та відображення в реєстрі податкових накладних філією та «на філію» (а також особливості заповнення їх окремих реквізитів) не прописані, ДПАУ в цьому випадку дає роз’яснення про податкові накладні,

що надходять філії.

Так, будучи у складі підприємства учасником операцій купівлі-продажу (і зокрема, операцій придбання) філія, як роз’яснюється в листі,

може відображати в реєстрі отримані податкові накладні, навіть якщо в їх полі «Місцезнаходження покупця» буде зазначено тільки адресу головного підприємства (платника ПДВ), але за умови, що при цьому в полі «Особа (платник податку) — покупець» разом з назвою головного підприємства буде наведено також і відомості про філію (тобто зазначена назва філії). Також можливий варіант, коли при заповненні податкової накладної в полі «Місцезнаходження покупця» разом з адресою головного підприємства (платника ПДВ) указується й адреса філії. Ці особливості заповнення податкових накладних (на які також зверталася увага й у листі ДПАУ від 05.06.2009 р. № 6703/5/16-1516) слід ураховувати контрагентам при роботі з філіями.

Залишається зазначити, що роз’яснення, які наводяться сьогодні, за своєю суттю ідентичні зворотній ситуації — виписуванню податкових накладних уже самою «делегованою» філією, коли, як роз’яснюють податківці, у полі «Особа (платник податку) — продавець» разом з назвою головного підприємства також слід вказати назву філії, а от у полі «Місцезнаходження продавця» слід наводити місцезнаходження головного підприємства, після якого може бути зазначено (але не обов’язково) й адресу філії (листи ДПАУ від 06.04.2009 р. № 7124/7/16-1517// «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 48; від 27.01.2006 р. № 1540/7/16-1117).

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі