Теми статей
Обрати теми

V. Особливості податкового обліку з податку на додану вартість окремих операцій. Отримання часткової передоплати з наступним відвантаженням товару: послідовність виписування податкових накладних

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

V. Особливості податкового обліку з податку на додану вартість окремих операцій

 

1. Який порядок виписки податкової накладної у разі здійснення попередньої оплати за частину товарів великої номенклатури та наступного відвантаження іншої частини товарів тієї ж номенклатури?

Відповідно до підпункту 7.2.3 пункту 7.2 статті 7 Закону податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках (оригінал і копія).

Датою виникнення податкових зобов’язань з поставки товарів (робіт, послуг) згідно з пунктом 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Платник податку зобов’язаний надати покупцю податкову накладну, що, зокрема, має містити опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їх кількість (обсяг, об’єм), ціну поставки без врахування податку, загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку (підпункт 7.2.1 пункту 7.2 статті 7 Закону).

Таким чином, при отриманні платником попередньої оплати (у тому числі часткової) виписується податкова накладна, в якій вказується перелік (номенклатура) товарів, вартість яких попередньо оплачена.

Враховуючи викладене, у зазначеному у запиті прикладі, податкові накладні виписуються окремо на суму попередньої оплати на дату отримання такої попередньої оплати з визначенням переліку оплачених товарів та окремо на товари, відвантажені в обсягах, які не враховані в першій податковій накладній і кошти, за які на дату такого відвантаження не сплачено.

Після фактичного виконання договору поставки (здійснення поставки і оплати всієї номенклатури по договору) у разі необхідності здійснюється коригування кількісних чи вартісних показників до раніше виписаних податкових накладних, яке здійснюється у порядку встановленому пунктами 20 — 31 Порядку № 165.



коментар редакції

Отримання часткової передоплати з наступним відвантаженням товару:
 послідовність виписування податкових накладних

У цьому випадку ДПАУ (з урахуванням положень пп. 7.2.3 і 7.3.1 Закону про ПДВ) розставляє акценти в ситуації, коли спочатку відбувається перерахування передоплати за частину товарів великої номенклатури з наступним відвантаженням іншої частини товарів такої ж номенклатури. Як справедливо зазначає ДПАУ, у цьому випадку:

— при отриманні передоплати (можливо, часткової) виписується податкова накладна, в якій зазначається перелік товарів, вартість яких попередньо оплачена;

— при відвантаженні товарів виписується податкова накладна на товари, відвантажені в обсягах, які не враховано в першій податковій накладній та оплату яких на момент такого їх відвантаження ще не здійснено;

— за необхідності (якщо відбулися будь-які зміни) у подальшому провадиться коригування кількісних та вартісних показників до раніше виписаних податкових накладних зі складанням розрахунків коригувань (додатка 2 до податкової накладної) у порядку, обумовленому пп. 20 — 31 Порядку № 165.

У ситуації з отриманням

часткового авансу також, мабуть, відзначимо лист ДПАУ від 05.11.2009 р. № 24378/7/16-1517-16, де йшлося про необхідність складання продавцем податкової накладної на частину авансу, що надійшла, із зазначенням при цьому повної номенклатури товарів, які реалізуються за договором (та їх кількості виходячи з відсотка авансового платежу, тобто дробовим числом). Вважаємо, це може бути правильним у випадках, коли дійсно передоплата надходить за всю номенклатуру товарів, що реалізуються згідно з угодою або ж коли при перерахуванні авансу не уточнюється, яка частина товару при цьому оплачується. Якщо ж за домовленістю сторін, скажімо, первісно передоплачується товар окремих найменувань, то необхідності у складанні податкової накладної на всю номенклатуру ми не бачимо, а вважаємо за правильне в цьому випадку виписування податкової накладної із зазначенням товарної номенклатури, за яку надійшов аванс.

Докладніше з особливостями заповнення податкової накладної в такій ситуації можна ознайомитися в консультації «Часткова передоплата за товар або послуги» тематичного номера газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 81, присвяченого податковим накладним.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі