Теми статей
Обрати теми

V. Гарантійна заміна товарів дає право на ПДВ-коригування

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

2. Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій із гарантійної заміни товарів?

Відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Згідно із підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 статті 4 Закону зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такої поставки, дозволяється лише:

а) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості;

б) при перегляді цін, пов’язаних з гарантійними замінами товарів.

Таким чином, у разі зміни ціни внаслідок гарантійної заміни товару, продавець має право на коригування податкових зобов’язань (+ чи -) в залежності від того як змінилася ціна і на виписування розрахунку коригування до раніше виданої податкової накладної. При цьому, якщо покупцем товарів є неплатник податку на додану вартість, то обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця — неплатника податку на додану вартість.



коментар редакції

Гарантійна заміна товарів дає право на ПДВ-коригування

Цитуючи «коригувальний» п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ, ДПАУ підтверджує цілком очевидний висновок, що випливає з положень цього підпункту: у разі зміни ціни при гарантійній заміні товару продавець має право

на коригування податкових зобов’язань (у більший чи менший бік залежно від того, як змінилася ціна). І хоча, зауважимо, у п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ про це прямо і не зазначається, проводити таке ПДВ-коригування ДПАУ також пропонує з виписуванням відповідного розрахунку коригування до раніше складеної податкової накладної у двох примірниках. Щоправда, якщо покупець при цьому виявиться неплатником ПДВ, то обидва примірники розрахунку коригування (причому без підпису покупця) залишаться у продавця.

Додамо також, що докладно облікові гарантійні особливості, що супроводжуються зміною ціни на товар, розглядалися у статті «Повернення або гарантійна заміна товару: податковий та бухгалтерський облік» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 75.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі