Теми статей
Обрати теми

V. Обмін корпоративних прав на основні фонди: чи буде відшкодування ПДВ в емітента?

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

3. Чи має право платник податку — емітент декларувати бюджетне відшкодування при отриманні основних фондів в якості внеску до статутного фонду від платників податку — засновників у випадку, коли такі основні фонди отримуються на митній території України, і у випадку, коли відбувається їх ввезення на митну територію України?

Відповідно до підпункту 1.28.2 пункту 1.28 статті 1 Закону України від 28 грудня 1994 року № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (в редакції Закону України від 22 травня 1997 року № 283/97-ВР, із змінами та доповненнями) (далі — Закон № 334), пряма інвестиція — господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою.

Згідно із пунктом 1 статті 66 Господарського кодексу України під терміном «майно» слід розуміти виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Відповідно до статті 12 Закону України 19 вересня 1991 року № 1576-XII «Про господарські товариства», із змінами та доповненнями, товариство є власником майна, зокрема, переданого йому засновниками і учасниками у власність.

При цьому з урахуванням вимог пункту 1.15 статті 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон № 334), операції з внеску основних фондів в статутний фонд прирівнюються до операцій з продажу для особи, яка здійснила такий внесок, а операції з їх отримання — відповідно до операції з придбання таких основних фондів особою, яка їх отримала.

Таким чином, основні фонди, отримані в якості внеску в статутний фонд вважаються придбаними в обмін на корпоративні права їх отримувача.

З урахуванням інших вимог щодо формування податкового кредиту, суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) у складі вартості таких основних фондів, можуть бути включені до складу податкового кредиту

Порядок розрахунку суми бюджетного відшкодування встановлено згідно з підпунктом 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону.

Відповідно до підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону бюджетному відшкодуванню підлягає частина від’ємного значення, розрахованого згідно з підпунктом 7.7.1 пункту 7.7 статті 7 Закону, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

Платник податку при придбанні на митній території України товарів (послуг), основних фондів оплачує постачальнику — платнику податку вартість таких товарів (послуг), збільшену на суму податку на додану вартість, а при імпортуванні товарів, основних фондів, у тому числі при їх ввезенні з метою внесення до статутного фонду, — органам, які здійснюють контроль за правильністю нарахування та сплати (перерахування) податку до бюджету за імпортні товари.

Тобто в основу розрахунку суми бюджетного відшкодування покладено єдиний принцип: проведення грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари, а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом (в частині податку на додану вартість).

Оскільки платник податку — емітент корпоративних прав при отриманні від платника податку — засновника основних фондів як внеску до статутного фонду, не розраховується за них коштами, а передає в обмін на них корпоративні права, то підстави для декларування бюджетного відшкодування за такою операцією відсутні.

При ввезенні (імпортуванні) на митну територію України основних фондів, як внеску до статутного фонду, сума податку сплачується коштами при їх розмитненні, а тому може бути врахована при визначенні суми бюджетного відшкодування.



коментар редакції

Обмін корпоративних прав на основні фонди:
 чи буде відшкодування ПДВ в емітента?

У відповіді на це запитання ДПАУ вкотре нагадала, що в основі розрахунку суми бюджетного відшкодування закладено єдиний принцип: проведення

грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари, а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом (у частині ПДВ). Раніше вона вже звертала на це увагу в листах від 12.09.2008 р. № 18527/7/16-1517-27 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 84, від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77, від 18.04.2006 р. № 7251/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 67.

Якщо керуватися цим принципом, то суму «вхідного» ПДВ, сплачену при розмитненні

основних фондів, що імпортуються (отриманих в обмін на корпоративні права), можна буде врахувати при визначенні суми бюджетного відшкодування. Адже в цьому випадку оплата ПДВ здійснюється грошовими коштами. А от задекларувати бюджетне відшкодування за операцією поставки основних фондів на митній території України в емітента корпоративних прав не вийде. Це пов’язане насамперед із тим, що платник податків (продавець корпоративних прав) отримує основні фонди в обмін на корпоративні права, а не на грошові кошти.

Звісно, з подібним підходом можна поспорити, адже в абзаці «а» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ не уточнюється, яким саме способом повинні здійснюватися розрахунки, а просто зазначається про оплату як необхідну умову для розрахунку суми бюджетного відшкодування. Цей підпункт можна трактувати широко, стверджуючи, що форма оплати не впливає на виникнення права бюджетного відшкодування ПДВ, як наприклад, це робить Держкомпідприємництва в листі від 20.05.2006 р. № 3874.

Однак ці аргументи можуть використовувати сміливі платники податків, які готові відстоювати право на бюджетне відшкодування ПДВ у судовому порядку. Прикладом вирішення цього питання на користь платників податків стала ухвала ВАСУ від 17.01.2008 р. у справі № К-24630/06, опублікована в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 4.

Обережним платникам податку або підприємствам, які не мають наміру спорити з представниками головного податкового відомства, залишається порекомендувати при розрахунку суми бюджетного відшкодування враховувати тільки «грошовий» ПДВ (відображений за імпортними основними фондами). А от операції поставки основних фондів в обмін на корпоративні права, що здійснюються на митній території України, до сплаченої частини краще не включати.

 

Марина Ковенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі