Теми статей
Обрати теми

V. Помилково нарахований на вартість пільгових товарів ПДВ слід відкоригувати

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

4. Чи має можливість відкоригувати податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з податку на додану вартість, платник податку, який нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до Закону звільнені від оподаткування податком на додану вартість?

Відповідно до пункту 1.3 статті 1 Закону платник податку — особа, яка згідно з цим Законом зобов’язана здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, що сплачується покупцем, або особа, яка імпортує товари на митну територію України.

Норми Закону не містять положень щодо вибору платником податку можливості застосування чи незастосування передбачених цим Законом пільг.

Якщо при поставці товарів (послуг), які відповідно до Закону звільнені від оподаткування, платником податку нараховано ПДВ, то суми податку мають бути сплачені до бюджету. При цьому такий факт розцінюється як завищення цін і до такого платника застосовуються відповідні санкції, зокрема, стягнення до бюджету повної суми такого завищення.

Крім того, продавець повинен врахувати, що згідно з підпунктом 7.4.2 пункту 7.4 статті 7 Закону у разі, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 та пункту 11.44 статті 11 цього Закону, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Отже, якщо придбані з ПДВ товари (послуги) реалізовані продавцем в операціях, щодо яких Законом передбачено пільговий режим оподаткування, то суми податку, нараховані (сплачені) при їх придбанні, не можуть бути включені до складу податкового кредиту незалежно від того, була ним використана пільга з оподаткування чи ні.

У разі, якщо платник податку нараховував податок на додану вартість при поставці товарів (послуг), які відповідно до Закону звільнені від оподаткування, та відображав в податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми податку на додану вартість, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких пільгових товарів (послуг).

Пунктом 20 Порядку № 165 визначено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Оскільки дана операція передбачає зміну вартості операцій на суму неправильно нарахованого податку на додану вартість, то на дату повернення покупцю коштів, в даному випадку сум податку на додану вартість, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що підлягають звільненню, постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної в якому коригує вартість товару, поставленого покупцю з податком на додану вартість, зі знаком «-» на суму податку

В свою чергу у разі придбання покупцем з ПДВ товарів (послуг), щодо яких Законом передбачено пільговий режим оподаткування, такий покупець не може скористатися податковим кредитом за фактично нарахованими (сплаченими) сумами ПДВ.



коментар редакції

Помилково нарахований на вартість пільгових
 товарів ПДВ слід відкоригувати

Як відомо, застосування пільг, передбачених ст. 5 Закону про ПДВ, є обов’язковим для осіб, зареєстрованих як платники ПДВ. Тобто відмовитися від їх застосування платники податків не можуть. Тому при поставці товарів, які відповідно до Закону звільнені від оподаткування, зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно.

Якщо ж платник податків усе-таки нарахував ПДВ, то тут доречніше говорити про помилку, яка призвела до завищення ціни і як наслідок завищення вхідного ПДВ, а також переплати податку до бюджету. Про те, як виправити подібну помилку, ми вже писали у статті «При поверненні товару забули відкоригувати зобов’язання з ПДВ», опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 97.

Покупець у цій ситуації теж може постраждати. Отримавши від постачальника податкову накладну, він, найімовірніше, уключить зазначену в ній суму до складу податкового кредиту з ПДВ. І це при тому, що права на податковий кредит за придбаними з ПДВ товарами, щодо яких законом передбачено пільговий режим оподаткування, у такого покупця немає.

Зверніть увагу, що виправити допущену помилку податківці пропонують не через механізм самостійного виправлення помилок, а через коригувальний п. 4.5 Закону про ПДВ. Нагадаємо: згідно з нормами згаданого пункту, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню. При цьому коригування супроводжується виписуванням продавцем розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної.

Ураховуючи таку позицію податківців, постачальнику все ж краще скористатися механізмом коригування, передбаченим п. 4.5 Закону про ПДВ (із складанням розрахунку коригування до податкової накладної). От тільки порядок заповнення цього розрахунку в цій ситуації викликає запитання. На нашу думку, тут можливі 2 варіанти оформлення. Для наочності продемонструємо їх, використовуючи дані прикладу.

Припустимо, 15.02.2010 р. підприємство ТОВ «Союз» відвантажило покупцю учнівські зошити в кількості 100 штук за ціною 12 грн. на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.) та виписало на цю суму податкову накладну. Однак уже 01.03.2010 р. підприємство-постачальник виявило, що операції з поставки учнівських зошитів звільнено від обкладення ПДВ згідно з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ. У зв’язку з цим постачальник зменшив вартість зошитів на суму ПДВ і виписав розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної. Після проведення коригування вартість зошитів склала 1000 грн. Гроші покупцю (200 грн.) повернено цього ж дня (01.03.2010 р.). Наведемо два варіанти заповнення Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної:

1 варіант

. Коригування здійснюється одним записом. Для цього у графі 8 розрахунку коригування відображається кількість відвантаженого товару (100), у графах 9 і 11 — вартість цього товару без ПДВ («-1000» і «+1000» відповідно), а у графах 12 і 13 — сума ПДВ («-200»).

2 варіант

. Коригування здійснюється двома записами. Перший запис обнуляє дані податкової накладної, тому в розрахунку коригування постачальник відображає:

— у графі 5 — суму 100 зі знаком «-»;

— у графі 6 — суму 10;

— у графі 9 — суму 1000 грн. зі знаком «-»;

— у графі 12 — суму 200 зі знаком «-»;

— у графі 13 — дублює ту ж суму 200 зі знаком «-».

Другий запис фіксує правильні суми, тому в Розрахунку коригування платник податків відображає:

— у графі 5 — суму 100 зі знаком «+»;

— у графі 6 — суму 10;

— у графі 11 — суму 1000 зі знаком «+».

Відразу зауважимо, що другий варіант оформлення розрахунку коригування видається нам більш прозорим.

Щодо перших чотирьох граф розрахунку коригування, то вони заповнюються однаково як для першого, так і для другого варіантів:

— у графі 1 указують

дату коригування. А вона, у свою чергу, за уточненням ДПАУ, визначається за поверненням грошей покупцю, а не за укладенням додаткового договору (у нашому випадку 01.03.2010 р.);

— у графі 2 вписують причину коригування — зміна ціни товару у зв’язку з неправильним застосуванням пільги;

— у графі 3 відображатиметься номенклатура товарів (учнівські зошити);

— у графі 4 вказують одиницю виміру (шт.).

На підставі заповненого таким чином розрахунку коригування постачальник складе додаток 1 до декларації з ПДВ (розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість), дані якого він перенесе до рядка

8.3 декларації з ПДВ.

 

Марина Ковенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі