Теми статей
Обрати теми

V. Право на податковий кредит за запізнілими податковими накладними

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

5. Який порядок формування податкового кредиту, якщо товари (послуги) придбавалися в період, коли платник здійснював як оподатковувані, так і звільнені від податку на додану вартість операції, а податкові накладні отримані із запізненням, коли платником здійснюються тільки оподатковувані операції?

Необхідність розподілу сум податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) постачальникам на частини, які можуть бути включені до складу податкового кредиту, і які до складу податкового кредиту не включаються, визначено підпункту 7.4.3 пункту 7.4 статті 7 Закону.

Так, підпунктом 7.4.3 пункту 7 4 статті 7 Закону визначено, що у разі коли товари (роботи, послуги), виготовлені та/або придбані, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.

Тому, якщо платник податку здійснює коригування попередніх періодів, то і частку використання придбаних товарів (послуг) з метою коригування податкового кредиту слід враховувати в оподатковуваних операціях того звітного періоду, показники якого коригуються (а не того, в якому таке коригування відбувається). При цьому, під час коригування слід переглянути і частку використання придбаних товарів (послуг) в оподатковуваних операціях.



коментар редакції

Право на податковий кредит за запізнілими податковими накладними

Судячи з усього, при підготовці відповіді на це запитання ДПАУ просто забула про те, що право платника податків на збільшення податкового кредиту виникає

в податковому періоді отримання податкової накладної (п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ). Тобто суми ПДВ, зазначені в запізнілих податкових накладних, уключаються до складу податкового кредиту в податковому періоді, в якому ці податкові накладні отримано. Так, якщо підприємство придбало та оплатило товар у грудні 2009 року, а податкову накладну від постачальника воно отримало тільки в січні 2010 року, то відобразити податковий кредит за такою операцією воно зможе в січні 2010 року. А от підстав для коригування податкового кредиту попереднього періоду (грудня 2009 року), про яке зазначають представники ДПАУ в листі, що коментується, немає.

До речі, про те, що платники податків мають право відображати податковий кредит за запізнілими податковими накладними (фактичне отримання яких відбулося в податкових періодах, наступних за періодом їх виписування) зазначала сама ДПАУ в листах від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 79, від 04.11.2009 р. № 24259/7/16-1517-26. В останньому представники головного податкового відомства вказували, що при отриманні запізнілих податкових накладних платник податків — покупець товарів (робіт, послуг) повинен зафіксувати їх (

на дату отримання) у графі 2 Реєстру отриманих та виданих податкових накладних та за умови виконання норм п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ відобразити такі податкові накладні в декларації за поточний період, а саме в рядку 16.4 «інші випадки».

Однак для підтвердження податкового кредиту покупець, на думку ДПАУ, повинен мати відповідні документи. Таким документом ДПАУ вважає лист із рекомендованим повідомленням про вручення із зазначенням на ньому відбитку поштового штемпеля. На незаконність цієї вимоги ми вже звертали увагу у статті «Старі» ПН знову законні (за мотивами розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 1120-р)», опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 80.

 

Марина Ковенко

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі