Теми статей
Обрати теми

V. Як визначаються дати виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту при придбанні товарів (робіт, послуг) за договором доручення та за рахунок бюджетних коштів

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

6. На яку дату виникають податкові зобов’язання та податковий кредит при наданні послуг за договором доручення, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів?

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки товарів (робіт, послуг) за рахунок бюджетних коштів здійснюється на загальних підставах.

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі поставки товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому виді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом (підпункт 7.3.5 пункт 7.3 стаття 7 Закону).

Пункт 4.7 статті 4 Закону чітко визначає особливості справляння податку, базу оподаткування податком на додану вартість та дату виникнення податкових зобов’язань з податку на додану вартість щодо операцій згідно з договорами комісії або доручення.

Так, відповідно до абзацу другого пункту 4.7 статті 4 Закону у разі коли платник податку (далі — повірений) здійснює діяльність з придбання товарів (робіт, послуг) за дорученням та за рахунок іншої особи (далі — довіритель), датою збільшення податкового кредиту такого повіреного є дата перерахування коштів (поставка в управління цінних паперів, інших документів, що засвідчують відносини боргу) на користь продавця таких товарів (робіт, послуг) або поставка інших видів компенсацій вартості таких товарів (робіт, послуг), а датою збільшення податкових зобов’язань є дата передання таких товарів (результатів робіт, послуг) довірителю. При цьому довіритель не збільшує податковий кредит на суму коштів (вартість цінних паперів, інших документів, що засвідчують відносини боргу), перерахованих (переданих) повіреному, але має право на збільшення податкового кредиту у податковий період отримання товарів (робіт, послуг), придбаних повіреним за його дорученням.

Таким чином, пунктом 4.7 статті 4 Закону чітко визначено дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту як повіреного, так і довірителя, яка при застосуванні цього пункту не може бути зміненою. Тобто у разі придбання товарів (робіт, послуг) за договором дорученням та за рахунок бюджетних коштів, дата виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту повіреного та довірителя визначається відповідно до пункту 4.7 Закону.



коментар редакції

Як визначаються дати виникнення податкових зобов’язань
 та податкового кредиту при придбанні товарів (робіт, послуг)
 за договором доручення та за рахунок бюджетних коштів

Ви знаєте, що механізм обкладення ПДВ операцій з придбання товарів (робіт, послуг) за договорами доручення встановлено п. 4.7 Закону про ПДВ.

Так, згідно з абзацом третім п. 4.7

датою збільшення податкових зобов’язань у повіреного є дата передачі довірителю товарів (результатів робіт, послуг) за договором доручення. А датою збільшення податкового кредиту повіреного вважається дата перерахування коштів на користь продавця товарів (робіт, послуг).

Тобто податкові зобов’язання у повіреного в момент отримання коштів від довірителя

не виникають. Вони відобразяться в його податковому обліку в момент передачі довірителю товарів (результатів виконаних робіт, наданих послуг) та права власності на них. У свою чергу, податковий кредит у повіреного буде відображено в міру перерахування коштів суб’єктам господарювання, які безпосередньо займаються поставкою товарів або виконанням робіт (наданням послуг).

Водночас існує п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ, який вказує, що при поставці товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів датою виникнення податкових зобов’язань є

дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації в будь-якому іншому виді, уключаючи зменшення заборгованості такого платника податків за його зобов’язаннями перед таким бюджетом.

Отже, ДПАУ в цьому листі на запитання про дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту у повіреного та довірителя

в разі придбання товарів (робіт, послуг) за договором доручення та за рахунок бюджетних коштів, відповідає, що ці дати у сторін визначаються за правилами, установленими п. 4.7 Закону про ПДВ.

Таким чином:

якщо бюджетні кошти надійшли повіреному до виконання доручення, то податкові зобов’язання він не відображає за «касовим методом», установленим п.п. 7.3.5, а чекає події за п. 4.7 — передачі товарів довірителю;

якщо повірений виконує доручення довірителя за свої гроші, то передача товару довірителю до оплати вже буде подією для відображення податкових зобов’язань, як це передбачено п. 4.7, навіть незважаючи на те що оплата здійснюватиметься бюджетними коштами.

 

Наталя Білова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі