Теми статей
Обрати теми

V. Сума процентів, сплачена за товарним кредитом, уключається у продавця товарів (робіт, послуг) до бази обкладення ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

7. Чи включається до бази оподаткування податком на додану вартість сума процентів, сплачена за товарним кредитом?

Відповідно до підпункту 1.11.2 пункту 1.11 статті 1 Закону № 334 товарний кредит — товари, які передаються резидентом або нерезидентом у власність юридичним чи фізичним особам на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під процент.

Товарний кредит передбачає передання права власності на товари (результати робіт, послуг) покупцю (замовнику) у момент підписання договору або в момент фізичного отримання товарів (робіт, послуг) таким покупцем (замовником), незалежно від часу погашення заборгованості.

Закон містить норму, якою визначається база оподаткування податком на додану вартість при збільшенні договірної вартості товарів (робіт, послуг) на суму процентів. Зокрема, пунктом 4.8 статті 4 Закону встановлено, що у разі коли платник податку здійснює операції з поставки товарів (послуг), які є об’єктом оподаткування згідно з пунктом 3.1 статті 3 цього Закону, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів (в т. ч. і у вигляді товарного кредиту), випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни без врахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя (іншого боргового інструмента), а за процентними векселями — договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя (іншого боргового інструмента).

Таким чином, якщо сторони укладають договори купівлі-продажу (поставки) на умовах товарного кредиту, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під проценти, то незалежно від наявності боргового інструменту та форми розрахунків за такі товари база оподаткування податком на додану вартість у продавця таких товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з договірної вартості цих товарів, збільшеної на загальну суму процентів, визначених договором.



коментар редакції

Сума процентів, сплачена за товарним кредитом,
 уключається у продавця товарів (робіт, послуг)
 до бази обкладення ПДВ

Податківці вкотре нагадують платникам податків, що

проценти за товарним кредитом підлягають обкладенню ПДВ. Із цим важко спорити, оскільки Закон про ПДВ звільняє (і то не прямо) від податку лише проценти за іпотечними кредитами (п.п. 3.2.2) та фінансовими кредитами (п.п. 3.2.5).

Тут слід звернути увагу на таке. У Законі про ПДВ немає спеціальної норми про порядок оподаткування процентів за товарним кредитом, тому вони оподатковуються в загальному порядку, як будь-яка інша послуга, адже це не що інше, як послуга з відстрочення платежу (див., зокрема, листи ДПАУ від 28.09.98 р. № 11161/10/16-1220-26 та від 04.11.2005 р. № 22156/7/16-1517-26).

Однак представники податкового відомства обґрунтовують обкладення ПДВ таких процентів, посилаючись на п. 4.8 Закону про ПДВ. Завдяки такому обґрунтуванню вони у своїх більш ранніх листах стверджували, що продавець товарів повинен оподатковувати проценти на додану вартість уже в момент відвантаження товарів, збільшивши на суму таких процентів договірну вартість товарів (див. п. 26 листа ДПАУ від 28.01.2003 р. № 1399/7/15-3317 та лист від 04.11.2005 р. № 22156/7/16-1517-26).

Отже, при

поставці товару згідно з цим пунктом має оподатковуватися відразу вся вартість товару з урахуванням процентів за товарним кредитом.

Однак ми з такою думкою не згодні. Вважаємо, що п. 4.8 Закону про ПДВ не має жодного відношення до товарного кредиту і, оскільки проценти є послугою з відстрочення платежу за проданий товар, то обкладати їх ПДВ слід у загальновстановленому порядку на дату першої з подій (або на дату нарахування, або на дату сплати).

До речі, певну підтримку в цьому питанні може надати лист ДПАУ від 25.05.2001 р. № 6847/7/15-1117, що дозволяє обкладати проценти за векселями

не відразу при відвантаженні товару, а в момент їх нарахування.

 

Наталя Білова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі