Теми статей
Обрати теми

V. Операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам є об'єктом обкладення ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

8. Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій по реалізації путівок підприємством своїм працівникам, якщо вартість путівки частково оплачується за рахунок Фонду соціального страхування, а частково працівником?

Відповідно до підпункту 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону об’єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

При цьому поставка товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.

Поставка послуг — будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, у тому числі промислової, власності (пункту 1.4 статті 1 Закону).

Враховуючи зазначене, операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам (працівникам підприємства) та членам їх родин є об’єктом оподаткування податком на додану вартість і підлягають оподаткуванню на загальних підставах за ставкою 20 % незалежно від того, здійснюється реалізація таких путівок безоплатно, за повну чи за часткову компенсацію та незалежно від джерела сплати вартості путівок.

При цьому слід врахувати, що відповідно до підпункту 5.1.9 пункту 5.1 статті 5 Закону операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

При визначенні бази операцій з поставки товарів (послуг) слід враховувати вимоги статті 4 Закону щодо необхідності застосування звичайних цін у разі поставки товарів (послуг) безкоштовно або за цінами, які більше ніж на 20 відсотків менші, ніж звичайна ціна.



коментар редакції

Операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування
 застрахованим особам є об’єктом обкладення ПДВ

ДПАУ вкотре підкреслила, що операції з поставки санаторно-курортних путівок працівникам та членам їх сімей

є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 % (за винятком путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України, виданих особам молодше 18 років, про що зазначено в п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ).

Причому в цьому випадку не має значення, передаються такі путівки за плату чи безоплатно, а також за рахунок якого джерела відбувається їх фінансування (тобто за рахунок коштів підприємства, профспілкової організації або Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності).

Необхідність обкладення ПДВ підприємством вартості санаторно-курортної путівки, що ним реалізується, не викликає сумнівів. Це випливає з п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ та підтверджено численними роз’ясненнями ДПАУ (див., зокрема, листи від 02.11.2001 р. № 14803/7/16-1217-20 та від 12.08.2008 р. № 16346/7/16-1517-26. До речі, у цих листах податківці нагадали і про право підприємства-роботодавця на включення «вхідного» ПДВ за придбаною путівкою до податкового кредиту за наявності податкової накладної).

У цьому випадку варто звернути увагу на такий неоднозначний момент. У листі, що коментується, розглядається ситуація, коли працівникам реалізуються путівки, придбані за рахунок коштів підприємства, при цьому частина їх вартості компенсується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а частина — самими працівниками.

Ця ситуація сьогодні неможлива, оскільки в п. 1.7 Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.07.2009 р. № 12, міститься

заборона на відшкодування за рахунок коштів Фонду вартості путівок, придбаних підприємством-страхувальником або застрахованою особою самостійно.

До речі, така ж заборона існувала і в Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженій постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55, що втратила чинність.

Хоча раніше, до набуття чинності зазначеними документами, можна було розраховувати на компенсацію Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вартості придбаної санаторно-курортної путівки, навіть у випадку, якщо її купив сам працівник (застрахована особа).

Тепер же підприємство, придбаваючи для працівника путівку на санаторно-курортне лікування та бажаючи пом’якшити для нього фінансовий прес, може розраховувати тільки на власні сили.

Докладніше з питаннями забезпечення працівників путівками на лікування та відпочинок ви можете ознайомитися у статтях «Якщо путівка надається за рахунок коштів підприємства» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 68) та «Путівки на санаторно-курортне лікування» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 87).

 

Наталя Білова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі